Verkiezingsprogramma 2022
De PDF-versie vindt u hier: PvdA verkiezingsprogramma 2022
VERKIEZINGSPROGRAMMA: ‘Ons plan voor Alphen aan den Rijn 2022-2026’
Voor u ligt het programma van de Partij van de Arbeid, dat zich kenmerkt door een nieuw woningbeleid, gegarandeerde zorg, saamhorigheid, eerlijk delen, bereikbaarheid en duurzaamheid. Een programma vol ambities voor Aarlanderveen, de stad Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, het buurtschap Groenendijk, Hazerswoude-Dorp, Hazerswoude-Rijndijk, Koudekerk en Zwammerdam. Kortom: Alphen aan den Rijn.
Lees: De overheid herovert wereldwijd publieke taken
Lees: Onze bredere visie op de overheid
We leven in een bijzondere tijd. Een moeilijke tijd. De coronacrisis maakt duidelijk wat veel mensen al langer voelen. Er is te veel verdeeldheid in ons land. De ongelijkheid tussen mensen is te groot geworden. Voor veel Nederlanders voelt het alsof ze minder zijn dan een ander. Omdat er voor hen geen betaalbare woningen zijn, omdat de woningen door beleggers worden weggekocht. Voor anderen wordt het vertrouwen in vooruitgang wel heel lastig gemaakt omdat ze nooit een vaste baan aangeboden krijgen. Omdat ze niet serieus genomen worden omdat ze vrouw zijn. Of omdat ze machteloos in een hoek worden gedrukt door een overheid die zich tegen hen keert. Dat kan anders. Wij gaan daar voor zorgen.
Wonen voor iedereen.
Ook in Alphen aan den Rijn zijn de gevolgen van de vastgelopen woningmarkt voelbaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is te lang. Inwoners moeten lang wachten op een betaalbare koopwoning. Dat moet anders. De PvdA gaat voor nieuwbouw in de dorpen en kijkt naar mogelijkheden voor grotere projecten in de toekomt. Tegelijkertijd is nieuwbouw alleen natuurlijk niet voldoende. De PvdA wil buiten de traditionele denkkaders treden, al blijven we daarin wel realistisch. Samen met stedenbouwkundigen, architecten, projectontwikkelaars en woningbouwverengingen kijken we naar alternatieve woningbouw en het ontwikkelen van gezamenlijke woonvormen. Ook kijken we naar mogelijkheden om de bestaande bouw te moderniseren, en waar nodig te herontwikkelen.
Ons plan:
- Wij willen betaalbare woningen. Voor elk nieuwbouwproject geldt een minimale norm van 40% sociale huur, 20% middeldure huur en 20% betaalbare koopwoningen.
- Wij zijn voorstander van het ‘vereveningsfonds’. Als deze bovenstaande normen niet gehaald kunnen worden vindt er een afdracht plaats in het vereveningsfonds. Dit fonds biedt de mogelijkheid om sociale bouw te realiseren op andere plaatsen binnen de gemeente.
- Wij willen OV, winkels en sportgelegenheden dicht bij de inwoner. We zoeken actief naar plekken in de stad waar herontwikkelingsmogelijkheden zijn en woningen kunnen komen, vooral op loop- en fietsafstand van het openbaar vervoer en van (winkel)voorzieningen.
- Focus op hoogwaardige nieuwbouw. Naast (her)ontwikkeling binnen de bebouwde kom moet de gemeente serieus naar toekomstige bouwlocaties kijken. Voorbeelden hiervan zijn de Gnephoek, de Noordrand en de Oude Rijnzone. Wij willen wijken bouwen die bereikbaar zijn, waar hoogwaardig openbaar vervoer is gerealiseerd, met voorzieningen en natuur- en watergebieden dichtbij.
- Bouwen in de dorpen is noodzakelijk. In oa Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam moet nieuwbouw gerealiseerd worden om de leefbaarheid in stand te houden en te verbeteren. Zonder nieuwbouw verdwijnen winkels en sluiten scholen.
- Wij willen meer aandacht voor ouderenhuisvesting met zorg dichtbij. Er komen meer mogelijkheden voor ouderenhuisvesting met zorg en voorzieningen dichtbij. Dit kan in een “Knarrenhof” gebeuren of door bestaande woningen aan te passen.
- Aandacht voor jongerenhuisvesting. We hebben speciale aandacht voor ‘starters’. In onze gemeente is een groot tekort aan kwalitatieve jongerenhuisvesting, waardoor starters vaak geen kant op kunnen.
- We stimuleren de doorstroming. De gemeente moet een actieve rol spelen om doorstroming in de huizenmarkt op gang te helpen. Zo willen we het tekort aan passende ouderenwoningen aanpakken. Door meer woningen voor ouderen te realiseren komen veel eengezinswoningen vrij. Daarnaast willen we dat de gemeente in samenwerking met de corporaties verhuiscoaches aanstelt om mensen op weg te helpen. Bij nieuwbouw wordt een deel van de woningen verkocht aan mensen die een woning in de gemeente achterlaten waar veel behoefte aan is.
- Respect voor eigen initiatief. De PvdA wil dat mensen zelf, collectief of individueel, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar opdracht kunnen geven hun woning te bouwen en hun leefomgeving vorm te geven, het zogeheten ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’.
- We willen een zelfbewoningsplicht. We gaan actief aan de slag met een zelfbewoningsplicht, zodat bij koopwoningen alleen de kopers zelf gaan wonen. We geven huisjesmelkers geen kans.
- Aandacht voor betaalbaarheid. Nieuwe middeldure koop- en huurwoningen blijven voor lange tijd beschikbaar in die categorie.
- Veilig wonen. We hebben aandacht voor de (brand-)veiligheid van woningen. Samen met Vereniging van Eigenaren kijken hoe we de veiligheid kunnen verbeteren.
Fijne Buurten
Wij kiezen er als PvdA voor om mensen met elkaar in contact te brengen, elkaar te ontmoeten en te verbinden. Fijn wonen is meer dan een huis. Fijn wonen begint bij een fijne buurt. Men moet elkaar kunnen ontmoeten. Kinderen moeten veilig en gezond kunnen spelen en er moet voldoende groen zijn zodat er een aangename leefomgeving ontstaat. Samen met de bewoners zetten wij ons in voor een veilige, groene en sociale wijk.
Ons plan:
- Wij hebben aandacht voor groene wijken. Wij hebben aandacht voor het op orde brengen en houden van de openbare ruimte die er voor ons allemaal is. Het groen-onderhoud in de gehele gemeente moet beter worden georganiseerd. Groen wordt zodanig onderhouden dat de buurten er tevreden mee zijn en dat het leefgebied voor insecten, vogels maar ook het bodemleven daarvan profiteert.
- Wij zetten ons in voor buurten die verbinden. In iedere buurt moet ruimte zijn voor voldoende speelruimte zoals speeltuinen, parken en trapveldjes, en andere voorzieningen die uitnodigen om elkaar te ontmoeten. In iedere buurt moet een buurthuis of plek zijn om samen te komen. Het beheer van zulke plekken is op orde en wordt, waar mogelijk, samen met de buurt georganiseerd.
- Veilige wijken. Om de veiligheid in de wijken te garanderen worden voldoende wijkagenten ingezet die zo nodig zichtbaar optreden waardoor er ook een preventieve werking vanuit gaat.
- Goed onderhouden. Wij vinden dat verloedering geen kans moet krijgen. We zetten ons in voor goed onderhoud speelvoorzieningen in de wijk, of maken deze beschikbaar als ze er nog niet zijn.
Landelijk gebied
De aantrekkelijkheid van de gemeente wordt voor een groot deel bepaald door de schoonheid of ruimtelijke kwaliteit van de stad, de dorpen en het landelijk gebied. In een aantrekkelijke gemeente willen mensen wonen en willen bedrijven zich graag vestigen. Naast natuurgebieden zoals het Bentwoud, het Zaans Rietveld, en het gebied Aarlanderveen, heeft onze gemeente stukken landelijk gebied die een belangrijke natuur en recreatieve functie voor de omliggende woongebieden zou kunnen vervullen.
Ons plan:
- Wij kijken naar de toekomst. Op dit moment worden sommige stukken grond nog voor een groot deel voor traditionele of industriële landbouw gebruikt die geen toekomst meer heeft, mede door de nadelige effecten voor natuur, milieu en dierenwelzijn.
- Respect voor natuur en schoonheid. De PvdA is voor landschapshervorming met respect voor de cultuurhistorie waardoor grootschalig natuur- en waterfuncties worden toegevoegd, kostbare maatregelen vanwege bodemdaling-maatregelen niet meer nodig zijn en veel minder broeikasgas wordt uitgestoten.
- Wij willen ruimte voor het MKB. Kleinschalige (nieuwe) bedrijven passend bij de aantrekkelijk gemaakte gebieden kunnen de financiering van deze landschapshervorming vergemakkelijken
Zekerheid
Nederland is een rijk land, maar de verschillen tussen arm en rijk worden wel steeds groter. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar: schulden en armoede staan volwaardig meedoen in de samenleving in de weg. Kinderen die opgroeien in armoede staan meteen op achterstand. Armoede tast je gevoel van vrijheid en bestaanszekerheid aan. Juist die verworvenheden zijn het fundament van onze samenleving zijn, waarin iedereen een gelijke kans heeft. De gemeente heeft een actieve taak om waar nodig mensen te helpen om het dagelijks leven makkelijker en een betere toekomst mogelijk te maken. Dit kan gerealiseerd worden door schuldhulp op maat, ondersteuning in het dagelijks leven en extra hulp om aan een baan te komen. Op deze manier werken we aan een perspectief op een beter leven.
Ons plan:
Voorkomen van problemen
- We zetten in op het vroeg signaleren van problemen. Wat betreft schulden is voorkomen beter dan genezen. Daarom zetten we als PvdA in op vroeg-signalering.
- We willen organisaties betrekken. Voor vroegsignalering is het belangrijk dat de gemeente alle informatie over schulden en betalingsachterstanden benut. We sluiten hiervoor een convenant met instellingen en organisaties als de woningcorporaties, energieleveranciers en zorgverzekeraars, zodat ze achterstanden bij de gemeente vroegtijdig kunnen melden en we op tijd kunnen ingrijpen.
- Persoonlijke aanpak. We kiezen bij de aanpak van schuldenproblematiek en vroegsignalering altijd voor persoonlijk contact met inwoners, en houden rekening met hun situatie.
- We zorgen dat de gemeente financiële coaching aanbiedt. Onze gemeente biedt onze inwoners financiële coaching aan. Deze coaches lopen samen met de betreffende inwoner alle contracten door (zoals energie, telefoon, internet en verzekeringen) en kijken hoe het goedkoper kan.
Samen werken aan oplossingen
- De PvdA wil een verhoging van het sociaal minimum. De PvdA gaat voor onze minimaregelingen uit van 130% van het sociaal minimum.
- Werk moet lonen. We voorkomen een armoedeval zodat mensen die vanuit een uitkering weer aan het werk gaan er financieel niet op achteruitgaan bijvoorbeeld door de minimaregelingen nog een jaar aan te houden.
- De PvdA kiest voor snellere schuldhulpverlening. We verkorten de duur van de schuldhulptrajecten en zorgen ervoor dat de gemeente de regie neemt.
- Mogelijkheid tot een frisse start. Inwoners met problematische schulden worden geholpen hun leven weer op de rit te krijgen. De gemeente neemt hun schulden zo mogelijk over en waar mogelijk worden ze begeleid naar werk en/of scholing.
Alle kinderen doen mee
Kinderen die opgroeien in armoede hebben van meet af aan een slechtere start in het leven. Voor de PvdA is dat onaanvaardbaar en vinden we dat ieder kind mee moet kunnen doen en dat ieder kind een eerlijke kans verdient.
- Ieder kind doet mee. Kinderen die in armoede opgroeien krijgen een gratis lidmaatschap van de sportvereniging, de bibliotheek en culturele instellingen als de muziek- of toneelschool. Daarvoor werken we nauw samen met het jeugdsport- en het cultuurfonds.
- De gemeente helpt waar nodig. We nemen de belemmeringen weg voor kinderen die in armoede opgroeien om aan alle schoolactiviteiten mee te doen of extra hulp nodig hebben in de vorm van huiswerkbegeleiding.
Duurzaamheid
Ons klimaat verandert. We zullen nu stappen moeten zetten om de wereld voor toekomstige generaties te behouden. Daarom kiezen wij voor een duurzame en eerlijke koers. Waar mogelijk verduurzamen en vergroenen we onze gemeente. We zorgen voor een sociale energietransitie, waarbij we werken aan duurzaamheidsdoelstellingen die ook voordelen opleveren voor onze inwoners. Door bijvoorbeeld een lagere energierekening. Ook in Alphen aan den Rijn moeten we kijken naar andere vormen van energie opwekken. Samen met de inwoners gaan we op zoek naar alternatieven die geven wat we nodig hebben zonder ernstige aantasting van onze omgeving.
Ons plan:
Een eerlijke transitie
- We stimuleren vergroening van bestaande gebouwen. Alphen aan den Rijn moet bij het verduurzamen en energieneutraal maken van woningen de koploper worden in het Groene Hart. We willen op alle geschikte daken zonnepanelen plaatsen, andere daken worden groen. De mogelijkheden worden benut om bedrijven én woningeigenaars er toe te brengen de dakruimte daarvoor te gebruiken of ter beschikking te stellen.
- Focus op een eerlijke transitie. De aanpassingen aan woningen moeten ook rendement opleveren voor de inwoners door lagere stroom- en stookkosten.
- We betrekken de woningcorporaties. We maken ambitieuze afspraken met woningcorporaties om hun woningen verder te verduurzamen.
- De weg naar aardgasvrij. Heel Alphen wordt op termijn aardgasvrij, te beginnen bij de nieuwbouw.
- Wij willen inwoners ondersteunen bij de transitie. We gaan energiecoaches inzetten, die huiseigenaren en huurders helpen bij het verduurzamen van hun huis en wegwijs maken in de verschillende regels en subsidies.
- Ruimte voor innovatie. De energietransitie vraagt naast elektrisch rijden ook andere innovaties in bijvoorbeeld het transport en vervoer.
- Windenergie alleen waar mogelijk. Wij zijn geen voorstander van mega hoge windturbines in onze gemeente, maar zien wel mogelijkheden voor kleine windmolens op bijvoorbeeld industrieterreinen.
Meer groen, minder stenen
- We willen af van fijnstofvervuiling. De aanpak van fijnstofvervuiling als grote sluipmoordenaar heeft volop onze aandacht. Omdat beplanting het beste filter is, worden tussenbermen voorzien van struiken en heesters, geluidswallen en – schermen krijgen filterend groen.
- Wateroverlast moet worden teruggedrongen. Waar mogelijk wordt stenen bestrating vervangen door groen of door waterdoorlatende bestrating.
- Wij willen groensubsidies. Daarnaast bieden wij de inwoners van de gemeente de mogelijkheid om tegen een zeer gering bedrag een regenton aan te schaffen voor in hun tuin.
Betere waterhuishouding
- We gaan voor een gezonde waterbalans. We zorgen voor een betere opvang van overtollig water in de natte periodes zodat deze weer kan worden ingezet als het lange tijd te droog is, of te warm (hittestress). Daarnaast zullen er voor snelle afvoer en tijdelijke opvang van water tijdens hevige regen waterbekkens moeten worden gerealiseerd in de wijken.
- Aandacht voor risicogebied. Wij werken aan oplossingen om wateroverlast in de boomkwekerijgebieden te voorkomen.
- Natuurlijk grondwaterpeil. Door een voldoende grondwaterniveau voorkomen we uitdroging van de grond en verzilting van het water.
- De beheerplannen zijn op orde en worden goed uitgevoerd. Het rioolsysteem binnen de gemeente wordt periodiek geïnspecteerd en onderhouden ter voorkoming van vervuiling van het grondwater.
Bereikbaarheid
Iedere dag bewegen wij ons door onze gemeente. Wandelend, op de fiets, met de auto of in het openbaar vervoer. Goede bereikbaarheid naar en in onze gemeente is voor iedereen belangrijk en moeten we de verkeersstromen goed organiseren en faciliteren. Daarom hebben we aandacht voor de bekende knelpunten maar ook voor de veiligheid van fietsers en voetgangers. Daarnaast moet nu en in de toekomst het openbaar vervoer voor iedereen bereikbaar zijn.
Ons plan:
Verkeer
- We zijn voor een extra oeververbinding bij Boskoop. Tot dat deze gerealiseerd is onderzoeken we mogelijkheden om de doorstroming over de Zijde te verbeteren.
- Wij zijn voor een tunnel bij Hazerswoude-Dorp. De verkeersproblematiek in Hazerswoude-Dorp kan alleen goed worden opgelost door een tunnel bij de kruising N209 en de Dorpstraat. Een westelijke of oostelijke randweg is geen optie.
- Wij willen een betere doorstroming. Nog te vaak staan mensen onnodig in de file. Wij willen de verkeersstromen zo (her)leiden dat dit zorgt voor een betere doorstroming van de verkeersknelpunten.
- De Maximabrug gaan we aansluiten op de N207 om de bereikbaarheid te verbeteren. Los van woningbouw in de Gnephoek.
- Meer ruimte voor laadpalen en elektrische fietsen. Nieuwe vormen van mobiliteit vragen om andere inrichting van de openbare ruimte. Er moet meer ruimte vrij gemaakt voor laadpalen en fietsenstallingen.
- 30 km-zones worden leidend. De PvdA is voorstander om de maximale snelheid van 30 km leidend te maken in de bebouwde kom.
- Een autoluwe binnenstad. De binnenstad is er voor wandelaars en fietsers en openbaar vervoer en minder voor auto’s. Daardoor kan ook belangrijke ruimtewinst worden verkregen.
- Wij kijken naar innovatie. Om vervuilend vracht- en pakkettransport in de buurten en wijken te ontmoedigen en de veiligheid te vergroten, zullen centrale ‘cityhubs’ nodig zijn. Vanuit hier zal met kleine elektrische voortuigen het vracht- en pakkettransport binnen de buurten en wijken worden verzorgd.
- Wij willen overlast verminderen. Er zijn regelmatig grote onderhoudswerkzaamheden aan de wegen binnen de gemeente. Te vaak leidt dit tot overlast. Een gebiedsregisseur zorgt voor een goede doorstroming en minder overlast. Dit vindt plaats in afstemming met de inwoners.
Openbaar vervoer
- Nieuw treinstation. Het treinstation bij Hazerswoude Rijndijk willen wij zo snel mogelijk realiseren.
- Wij willen hoogwaardig openbaar vervoer. Voor de bereikbaarheid van de dorpen is openbaar busvervoer van vitaal belang. Ook de buurtbus kan een goed alternatief zijn.
- Openbaar vervoer in nieuwe wijken. Bij nieuwe wijken hebben we extra aandacht voor doorstroming en ontsluiting via het openbaar vervoer.
- Goede verbindingen. Opwaardering van de Hoogwaardig Openbaar Vervoer verbinding tussen Alphen en Schiphol / Amsterdam wordt nagestreefd, het transferium noord is hierin een kans.
- Betere regiotaxi. De dienstverlening van de regiotaxi moet verbeterd worden.
Langzaam verkeer
- We hebben aandacht voor langzaam verkeer. Wij zorgen ervoor dat fiets- en voetgangerspaden in goede staat verkeren.
- Veilige fietspaden. Bekende locaties die gevaarlijk zijn voor de fiets of voetganger worden aangepakt en zo nodig opnieuw ingericht. Waar mogelijk worden fietspaden verbreed zodat snel en langzaam fietsverkeer elkaar minder in de weg zitten.
- Snelfietsroutes. De PvdA is voorstander van de (door)ontwikkeling van snelfietsroutes.
- Focus op verkeerseducatie. Verkeerseducatie is belangrijk om kinderen vaardig te maken in het verkeer. Dit voorkomt dat jongeren later minder vaak betrokken zijn bij ongelukken.
- Voorlichting. Ook helpen we ouderen met voorlichting om hen beter voor te bereiden op deelname aan het moderne verkeer.
Onderwijs
Ieder kind verdient een fijne jeugd, een veilig thuis en een goede school. Op school maak je vrienden, word je uitgedaagd om te ontdekken wie je bent en in staat gesteld om je dromen waar te maken. Onze scholen zijn de plek waar heel veel kinderen met veel plezier naar toe gaan en iedere dag iets nieuws leren.
We vinden het onaanvaardbaar dat niet iedereen een eerlijke kans krijgt en doen er in onze gemeente alles aan om leerachterstanden en laaggeletterdheid tegen te gaan en de kansengelijkheid te bevorderen. Samen met de scholen en de kinderopvang maken we een Lokale Educatieve Agenda, waarin we de problemen in onze gemeente in kaart brengen en met passende oplossingen komen om ongelijkheid tegen te gaan en de kwaliteit te verbeteren. We gaan na of de oplossingen ook echt effect hebben en stellen ze zo nodig bij.
Ons plan:
Ieder kind een eerlijke start
- Wij investeren in vroegschoolse educatie. We investeren extra in onze voor- en vroegschoolse educatie en voorkomen dat peuters en kleuters uit kwetsbare gezinnen met een achterstand aan hun schoolcarrière beginnen.
- We willen een breed aanbod. Door naast onderwijs en kinderopvang ook vrijetijdsbesteding, ontspanning, sport en cultuur te bieden, krijgen alle kinderen de mogelijkheid zich optimaal te ontwikkelen.
- Naar school in eigen buurt. We zijn voorstander van gemengde wijken én gemengde scholen. Kinderen moeten in de eigen buurt met hun eigen buurtgenoten naar school kunnen gaan.
- Ondersteuning voor iedereen. Bijles hoort niet afhankelijk te zijn van je portemonnee. Dure bijlessen vergroten de ongelijkheid. Alle kinderen die extra onderwijs, huiswerkbegeleiding of coaching in studievaardigheden nodig hebben moeten dat via de school kunnen krijgen. Scholen ontvangen hiervoor extra middelen.
- We stellen een Lokale educatieve agenda (LEA) op. Samen met de scholen en de kinderopvang maken we een Lokale Educatieve Agenda waarin er aandacht is voor de lokale cultuur en sport binnen de gemeente. Op die manier komen alle kinderen vanaf jonge leeftijd in aanraking met deze mogelijkheden.
De school als ontmoetingsplaats
In onze gemeente is de school meer dan alleen een plek waar leerlingen onderwijs krijgen.
- Kinderen moeten veilig naar school gaan. Onze kinderen verdienen een veilige en moderne school. Verouderde schoolgebouwen (bijvoorbeeld met slechte ventilatie) vervangen of verbouwen we.
- Focus op groen-blauwe schoolpleinen. We leggen in samenwerking met scholen, het sociale werkbedrijf, de groenvoorziening en/of een sociale onderneming groen-blauwe schoolpleinen aan, zodat kinderen al op vroege leeftijd in aanraking met de natuur komen.
- Sturen op samenwerking en kwaliteit. In ons huisvestingsbeleid voor de scholen sturen we op samenwerking en kwaliteit. Wanneer het leerlingenaantal van een school krimpt en/of nieuwe huisvesting nodig is, kiezen we ervoor om meerdere scholen onder een dak te brengen. Scholen kunnen dan van elkaars faciliteiten en deskundigheid gebruik maken en de leerlingen van de verschillende scholen komen met elkaar in contact.
Bereikbaarheid van en verkeersveiligheid om scholen
- De school moet bereikbaar zijn. Kinderen uit alle kernen moeten veilig naar school kunnen. Daarom zorgen we in onze gemeente in samenwerking met de scholen en naschoolse opvang voor uitstekend gespecialiseerd leerlingenvervoer.
- Voetgangers en fietsers hebben voorrang. Rondom elke school richten we de straten in als schoolzone. Rondom scholen is veiligheid voor kinderen het belangrijkste en krijgen voetgangers en fietsers voorrang.
Zorg
De gemeente Alphen aan den Rijn moet zich actief inzetten voor haar bewoners om goede zorg te realiseren. Het welzijn van de inwoners moet weer voorop komen te staan en niet de financiële middelen moeten leidend zijn. De zorgverlener kan het best bepalen welke zorg wanneer nodig is en moet dit ook vrij kunnen doen. Zonder gebonden te zijn aan kaders en financiële bepalingen. We moeten als gemeente inzetten op preventie om, zoveel als mogelijk, de zorg vraag te beperken. Maar als er zorg nodig is dan helpt de gemeente om die zorg te krijgen. Daarnaast hebben wij extra aandacht voor de jeugdzorg. Juist de zorg voor kinderen moet goed geregeld zijn en wachtlijsten moeten worden voorkomen.
Ons plan:
Zorg toegankelijk en dichtbij
- Zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn. De menselijke maat is daarbij belangrijk. We denken niet vanuit het stelsel, maar vanuit wat iemand nodig heeft.
- Aandacht voor maatschappelijk herstel. Veel mensen, die lange tijd zorg nodig hebben, zoals mensen met psychische klachten, verliezen hun maatschappelijke relaties. Naast medische zorg en medicatie bieden we daarom ondersteuning op het gebied van welzijn en werk.
- Wij willen een integrale aanpak van zorgverlening. Er is nog meer aandacht voor andere problemen bij een inwoner of binnen een gezin, zoals schulden of verslaving.
- Aandacht voor toegankelijkheid. Bij de inrichting van de openbare ruimte, de terrassen en openbare gebouwen houden we met een goede inrichting en voldoende faciliteiten rekening met mensen met een beperking. De gemeentelijke website is voldoende toegankelijk voor senioren, laaggeletterde en mensen met beperkingen.
- Zorg waarop je kunt rekenen. Continuïteit in de zorg is belangrijk, door de aanbesteding van zorg is dit niet altijd te garanderen, maar de overgang moet altijd soepel voorlopen voor de gebruikers met een zintuigelijke beperking.
- Zorg dichtbij. Zorg moet zo dichtbij de inwoners zijn als mogelijk. Wij spannen ons daar actief voor in. Zo willen we bijvoorbeeld dat de Huisartsenpost in Alphen blijft bestaan.
Preventie
We willen zorgen voor gezondere en gelukkigere levens en zetten daarom in op gezondheid, welzijn en preventie.
- Aandacht voor eenzaamheid. We nemen met onze partners het initiatief voor een lokale alliantie tegen eenzaamheid. Daarvoor leggen we huisbezoeken af en zorgen we voor voldoende ontmoetingsplekken.
- We maken respijtzorg mogelijk. In gezinshuizen laten we standaard een aantal logeerkamers leegstaan. Deze worden alleen gebruikt als er acute respijtzorg nodig is, zodat er direct plek is. Dit is cruciaal om het vol te kunnen houden. We maken hierover afspraken met het zorgkantoor.
- We ondersteunen mantelzorg. De mantelzorger doet belangrijk en onmisbaar werk. Als gemeente doen wij ons best om de mantelzorger te ondersteunen en te helpen bij de uitvoer van het werk.
Jeugdzorg
Ieder kind moet veilig op kunnen groeien en de kans krijgen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Soms zijn ouders, tijdelijk, niet in staat om daar zelf verantwoordelijk voor te zijn. Dan zal er vanuit jeugdzorg adequaat gehandeld moeten worden om dit zo snel mogelijk op te lossen met hulp die passend is. Daar is het kind en het gezin het beste mee geholpen.
- Kortere wachtlijsten. We gaan wachtlijsten in de jeugdzorg terugdringen en gaan voor snelle passende hulp voor complexe cliënten.
- Meer samenwerking door de instituten. Alle ketenpartners moeten samen werken zodat de aanwezige expertise juist wordt ingezet om gepaste hulp te geven. Dat zijn bijvoorbeeld scholen, jeugdartsen, huisartsen, veilig thuis en wijkagenten. Met elkaar kunnen zij er voor zorgen dat ieder kind veilig opgroeit.
Sport en Cultuur
Sport voor iedereen
Elke week weer staan vele vrijwilligers van verenigingen klaar om het beoefenen van sport in onze gemeente mogelijk te maken. Daarmee leveren ze een onmisbare bijdrage voor het vitaal en krachtig houden van onze gemeente. Sporten is leuk, gezond, en vergroot de sociale samenhang. Wie sport en lid is van de sportclub, is vaak gezonder en heeft doorgaans een breder sociaal netwerk dan iemand die geen lid is van een sportvereniging. Sportverenigingen verzorgen een belangrijk deel van het sport- en beweegaanbod in de wijken. Hiervoor zijn vitale en toekomstbestendige verenigingen nodig. De buurtsportcoach en/of andere landelijke stimuleringsregelingen proberen we gericht in te zetten om de vrijwilligers te ondersteunen, de verenigingen te versterken en sport te verbinden met bijvoorbeeld onderwijs en welzijn.
Voor sport en bewegen zijn er bovendien goede accommodaties nodig. We kiezen voor nieuwe vormen van samenwerking om sporten te verbinden met andere sporten en groepen, zoals het sportieve buurthuis en e-sports. Als dat nodig is, helpen we sportaccommodaties om te verduurzamen, zodat ook onze sportverenigingen klaar zijn voor de toekomst.
Ons plan:
- Sport en bewegen moet voor iedereen betaalbaar zijn. De PvdA is voorstander van voldoende laagdrempelige sportactiviteiten zodat iedereen mee kan doen. We stimuleren kinderen om lid te worden van een sportvereniging en bieden we ouders met beperkte middelen financiële ondersteuning, zodat iedereen mee kan doen. Binnen het armoedebeleid nemen we belemmeringen weg voor kinderen, maar ook voor ouderen om te gaan sporten.
- Goede sportvoorzieningen zijn noodzakelijk. We helpen de sportverenigingen bij het verduurzamen van hun accommodaties. Bij de inrichting en ontwikkeling van de buitenruimte houden we nadrukkelijker rekening met bewegen.
- Toegankelijkheid. Een lichamelijke of verstandelijke beperking mag sportdeelname niet in de weg staan
- Iedereen moet een zwemdiploma kunnen halen. We wonen in een waterrijk land. Wij vinden dat ieder kind een zwemdiploma moet kunnen halen, al was het maar voor de veiligheid. Daarom organiseren we een vangnet voor die leerlingen vanaf groep 5 die nog niet kunnen zwemmen.
Cultuur voor iedereen
Kunst en cultuur raakt, verbindt, verheft, ontspant en biedt naast plezier ook stof tot nadenken. Het gaat over wie we zijn, over onze drijfveren en over onze dromen. Zonder de bibliotheek, de muziekschool en theater is het lastig om die dromen te verwezenlijken. Cultuur draagt in al zijn verschijningsvormen bij aan de leefbaarheid in de wijken en steden. Voor de PvdA is het belangrijk dat alle vormen van cultuur toegankelijk en betaalbaar zijn voor iedereen en dat elke cultuuruiting gewaardeerd wordt.
- Wij investeren in cultuur. We investeren in onze culturele voorzieningen, en willen deze behouden om de leefbaarheid van onze gemeente te vergroten. Een goed cultureel aanbod maakt de gemeente (ook economisch) aantrekkelijk. We behouden het Castellum theater.
- Wij moedigen aan. In wijken en op plekken waar deelname aan culturele activiteiten niet vanzelfsprekend is, sporen we dit aan.
- Cultuur binnen handbereik. Alle kinderen en jongeren moeten mee kunnen doen aan cultuureducatie. We maken dit toegankelijk door de samenwerking tussen culturele instellingen en het onderwijs aan te wakkeren.
- De bibliotheek is voor iedereen bereikbaar. De bibliotheken binnen onze gemeente zijn beschikbaar en toegankelijk voor iedereen binnen onze gemeente.
- Wij zijn zuinig op ons cultureel erfgoed. Cultureel erfgoed beschermen en behouden we.
- Wij willen kunst in de publieke ruimte. We investeren in kunst op straat en op de pleinen.
Economie
Werk zorgt voor welvaart en welzijn, daarom is een sterke economie belangrijk. Economische groei is geen doel op zich maar wel noodzakelijk om onze doelen voor de gemeente en haar inwoners te bereiken. De economie van Alphen aan den Rijn is divers en moet niet gericht zijn op één bepaalde sector.
Ons plan:
- We hebben aandacht voor de inrichting van onze centra. De buitenruimte moet op orde zijn zodat het fijn winkelen is.
- Leegstand verloedert. Als een winkel voor langere tijd niet is verhuurd, zorgen we samen met de eigenaar voor een tijdelijke inzet van het pand.
- Greenport Boskoop wordt toekomstbestendig. Om de greenport Boskoop klaar te maken voor de toekomst wordt er ingezet op herverkaveling van het bestaand areaal.
Werk en inkomen
Werk is belangrijk voor de bestaanszekerheid, waardering en deelname aan de samenleving. Een baan voor iedereen moet dan ook het uitgangspunt zijn. Samen met de lokale ondernemers in Alphen aan den Rijn zetten we ons in om iedereen aan de slag te krijgen.
- Iedereen moet mee kunnen doen. We zorgen voor banen voor mensen met een beperking, het liefst in een sociale werkvoorziening. We hebben gerichte aandacht en hulp voor kwetsbare jongeren uit het praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs.
- Waar kan stimuleren en ondersteunen. We sporen werkgevers aan om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.
- Wij willen een actieve gemeente. De gemeente moet zich actief inzetten om haar inwoners te aan werk te helpen. Wij willen scholingsbudgetten om de veranderende arbeidsmarkt bereikbaar te maken voor werkzoekenden.
- Hulp waar dat kan. Mensen met een bijstandsuitkering zullen we blijven helpen naar mogelijkheden en kansen om te participeren in de samenleving.
Veiligheid
Veiligheid is een basisbehoefte, die voor de meesten van ons gelukkig een vanzelfsprekendheid is. Maar juist in de buurten waar de inwoners het al zwaar hebben ontbreekt het soms aan voldoende veiligheid. In deze kwetsbare wijken zijn de meeste woninginbraken is de verloedering door vandalisme en achterstallig onderhoud het grootst en wordt overlast door ondermijnende criminaliteit dagelijks ervaren. We kiezen voor een ambitieuze en brede aanpak. Handhaving gaat hand in hand met preventie. We geloven in de kracht van de buurt en haar inwoners en gaan samen met hen de problemen te lijf. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We bieden kwetsbare jongeren daarom een wenkend perspectief, zorgen voor goede voorlichting en voorkomen samen met ouders, jongerenwerkers, jeugdhulp en de scholen dat kwetsbare jongeren het verkeerde pad kiezen. Om dat voor elkaar te boksen investeren we een in een fijnmazig netwerk, waar professionals, buurtbewoners, ouders, handhavers en de gemeente de ogen en oren zijn van wat er onder de jongeren en in de buurt speelt. Een sterke overheid kan niet zonder sterke burgers. In de handhaving vragen we nadrukkelijk de hulp van buurtbewoners en geven we de buurt medezeggenschap over de prioriteiten die de boa’s en wijkagenten zouden moeten stellen. Effectieve handhaving is alleen mogelijk als de meldbereidheid van buurtbewoners groot is. De meldbereidheid wordt groter als het vertrouwen in de opsporende instanties hoog is en buurtbewoners het idee hebben dat er ook daadwerkelijk iets met hun meldingen wordt gedaan.
Ons plan:
Veiligheid dichtbij
- Extra investeren in kwetsbare wijken. We investeren extra in de meest kwetsbare wijken omdat hier de meeste woninginbraken zijn, de onveiligheid op straat het grootst is en het vandalisme het meest zichtbaar is.
- De aanwezigheid van politie en justitie is noodzakelijk. We willen meer wijkagenten. Boa’s gaan niet de taken van de wijkagent overnemen, maar werken aanvullend.
- Geweld tegen hulpverleners wordt niet geaccepteerd.
- Aandacht voor speciale groepen. Groepen die disproportioneel veel geweld meemaken en geweld meemaken vanwege wie ze zijn hebben extra onze aandacht. Intimidatie van bijvoorbeeld vrouwen wordt hard aangepakt. We hebben extra oog voor de veiligheid van LHBT+’ers in onze gemeente.
- Hard op ondermijning. We hebben extra aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit.
Voorkomen is beter dan genezen
- Inzetten op preventie. We willen kansarme jongeren perspectief bieden en meteen ingrijpen als iemand dreigt te ontsporen. Daarom zetten we in op preventie en bezuinigen we niet op het buurt- en jongerenwerk.
- We investeren in onze sociale infrastructuur. Elke wijk heeft minimaal een wijkagent en een jongerenwerker. Ook de gemeentelijke gebiedsregisseur is zichtbaar en bereikbaar.
- We betrekken ouders. Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van problemen. Wie een veilig thuis heeft, zal minder snel op het verkeerde pad raken. De gemeente moet actief met ouders het gesprek aan en hulp bieden wanneer het verkeerd dreigt te gaan.
- Stabiel beheer. Met de woningcorporatie spreken we af dat beheerders langere tijd aan wijken verbonden worden zodat ook zij een belangrijke rol kunnen spelen in de preventie en signalering van problemen. Het beheer van appartementencomplexen met sociale huurwoningen in onze wijken rouleert nu heel veel. Hierdoor verdwijnt het zicht op wat zich daar afspeelt hetgeen ten kosten gaat van de sociale veiligheid.
Handhaving hand in hand met de buurt
- Voor elke buurt een buurtplan. Onze gemeente maakt samen met bewoners voor elke buurt een buurtplan. Daarin staan de gezamenlijke doelstellingen voor veiligheid en leefbaarheid. Bewoners bepalen zo de prioriteiten.
- We betrekken de buurt. We willen meer wijkagenten, maar beseffen tegelijkertijd dat meer blauw op straat alleen niet de oplossing is. We betrekken de buurt daarom actief bij de handhaving en vragen hen op hun buurt te letten, zodat de sociale veiligheid ook als het blauw niet op straat te zien is, aanwezig blijft.
- We geloven in de kracht van buurtpreventieteams. Wanneer buurtbewoners zich inzetten voor een betere buurt met minder inbraken, vandalisme en overlast, ondersteunen we hen en zorgen we voor korte lijntjes met de politie en handhaving zodat het belangrijke werk van de buurtpreventieteams niet voor niets is.
- Geweld achter de voordeur pakken we aan. Het melden van huiselijk geweld maken we laagdrempeliger. Voor slachtoffers komt er meer opvangcapaciteit.
Lokale democratie
Steeds vaker zien we spanning ontstaan tussen gemeentelijke plannen en de belangen van inwoners. De oorzaak ligt hierbij doorgaans in het niet herkennen van elkaars wensen, meningen en verwachtingen. Dit leidt later tot onenigheid en in vertraging van plannen en realisaties. De gemeente moet hier op haar communicatie en participatie beleid aanpassen. Tot een vorm waarin inwoners zich gehoord voelen en waarbij de gemeente rekening houdt met de wensen en kritiek van inwoners
De wereld verandert, bestuurlijke ontwikkelingen en nieuwe taken worden toegevoegd aan het takenpakket van de gemeente. Dit vraagt om een nieuwe werkwijze van de gemeente en haar organisatie.
Ons plan:
Communicatie en Participatie
- Ruimte voor digitale participatie. De digitale participatie wordt uitgewerkt en versterkt, maar waar nodig kiezen we voor persoonlijk contact.
- Ruimte voor lokale initiatieven. We bieden ruimte aan initiatieven van inwoners met bijbehorend budget en uitwerking. We maken een heldere en duidelijke afspraken over samenwerking
- We gaan werken met wijk- en dorpsplannen. Deze plannen worden in samenspraak gemaakt met de inwoners en dorpsoverleggen en leiden tot een vierjaren plan waarin concrete veranderingen benoemd zijn en die binnen vier jaar ook gerealiseerd worden.
- Door de inzet van gebiedsregisseurs en sociale wijkteams is de gemeente benaderbaar en heeft het oren en ogen in iedere wijk.
Wat voor gemeente willen wij zijn
- Wij willen projectmatig werken. Wij willen dat de gemeente meer projectmatig problemen gaat aanpakken in plaats van naar oplossingen te zoeken in bestaand beleid. We gaan niet alleen maar ‘op de winkel passen’. We zetten de gemeentelijke instrumenten gedurfd in om onze doelen te bereiken.
- Nauw samenwerken met andere instanties. Alphen aan den Rijn zal steeds meer geconfronteerd worden met wensen\eisen vanuit de regio, daarom werken wij nauw samen met andere overheden om onze plannen te realiseren.
- Meetbaar en controleerbaar beleid. Te vaak is het onduidelijk of de gemeente effectief beleid voert, of wat de consequenties zijn. Wij willen dat beleidsvoornemens voortaan heldere en meetbare doelen bevatten, die achteraf gecontroleerd kunnen worden. Zo kan de gemeente het beleid bijstellen als het doel niet gehaald wordt.