Het is ’s avonds laat en je bent plots ernstig ziek, of nog erger, je kind heeft enorme koorts en buikpijn. Wat moet je doen? De dokter bellen natuurlijk!
… U spreekt met de automatische telefoonbeantwoorder van de Alphense Dokterspraktijk. Wij zijn momenteel niet aanwezig. Neemt u contact op met de Artsenpost Leiden voor verdere informatie … Je belt het nummer in Leiden, maar je vreest het ergste… Voor heel Leiden en omstreken één telefoonnummer… Eindelijk er wordt opgenomen en gelukkig, de assistent deelt je zorg en je moet direct naar Leiden komen … Je hebt alleen geen auto! Snel een taxi bellen. Ondertussen blijkt de koorts alleen nog maar toe te nemen en er blijft niets meer binnen …
Natuurlijk een zelfde verhaal geldt ook als je naar de Huisartsenpraktijk in Alphen moet, maar dan ben je er binnen een paar minuten, of als het heel ernstig is, springt de huisarts in de auto en komt naar je toe. Moet het via Leiden, dan gaan er kostbare minuten verloren. Minuten, als het er echt op aankomt, die bepalend kunnen zijn of het al dan niet goed gaat komen.
Alphen aan den Rijn is groot… heel groot. Meer dan 100.000 inwoners en geen eigen voorzieningen meer voor spoedeisende hulp. Het begon al met het de sluiting eind jaren 90 van de spoedeisende hulp van het toenmalige Rijnoord ziekenhuis. Moet je nu naar het ziekenhuis voor een ingreep en moet je wat langer blijven dan gehoopt, dan ben je aangewezen op de ziekenhuizen in Leiden, Zoetermeer, Gouda, Woerden of Amsterdam. Nog onlangs sloot ook de ‘Nacht Apotheek’ – ook een bezuiniging – waardoor je voor spoedmedicijnen nu ook al naar Leiden moet. Als nu ook de Huisartsenpost gaat sluiten, verliest Alphen aan den Rijn alle spoedeisende basiszorg.
De bewoners van Alphen aan den Rijn moeten serieus worden genomen! Ook zij hebben recht op spoedeisende zorg!
Met de vermarkting van de zorg is het niet echt aan de gemeente om spoedeisende zorg te organiseren, maar van de gemeente mag je wel verwachten dat ze opkomen voor de belangen van de bewoners.
De PvdA wil dat de gemeente een klemmend beroep zal doen op Zorg en Zekerheid om de Huisartsenpost in stand te houden. Ondertussen zal er in samenwerking tussen gemeente, zorgverleners en verzekeraars naar een oplossing moeten worden gezocht.