10 mei 2021

Verduurzaming PWA-bad is urgent

Afgelopen vrijdagochtend heeft een vrachtwagen bij het PWA-zwembad in Koudekerk aan den Rijn chloor gelekt met stankoverlast tot gevolg. Brandweer en ambulances waren uit voorzorg snel ter plaatse. Gelukkig was het lek snel gedicht, kon ontruiming van woningen worden voorkomen en is geen chloor het riool ingestroomd. Ook hebben omwonenden geen gezondheidsklachten ondervonden.

Alternatief voor chloor
Naar aanleiding van het chloorlek bij het PWA-bad in Koudekerk aan den Rijn heeft de PvdA- fractie (artikel 40) vragen gesteld aan het college van b&w van Alphen aan den Rijn. Henk Goes schetst namens zijn fractie in de brief: “Er hebben zich gelukkig op 7 mei geen persoonlijke ongelukken voorgedaan bij het lek met chloorbleekloog. Maar er is een duurzamere en veiligere methode om het zwembadwater schoon te houden, namelijk het aanleggen van een zoutelektrolyse- installatie. Aanvoer van chloor van buitenaf is dan niet meer nodig. Wij hebben begrepen dat het bestuur van het zwembad al 2 jaar in gesprek is met de gemeente over duurzaamheidsmaatregelen, maar dat er nog onvoldoende voortgang is geboekt.”

Verduurzaming urgent
De PvdA fractie stelt daarom voor om een en ander beter te regelen in de nieuwe gebruikersovereenkomst die de gemeente in 2023 met het PWA-bad moet opstellen en het aanbrengen van een duurzamer en veiliger installatie mee te nemen in de onderhandelingen. Goes: “De raad en het college hebben meerdere keren aangegeven dat de openluchtbaden in Koudekerk en Hazerswoude gekoesterd moeten worden. Snel duidelijkheid over hun toekomst is dan van groot belang om alle vrijwilligers gemotiveerd te houden en om zo snel mogelijk te kunnen starten met de noodzakelijke verduurzaming van het openluchtzwembad.

Artikel origineel verschenen in de Groene Hart Koerier, 5 mei 2021. Lees het artikel hier.