Van afvalzak tot afvalpas

Door Albert Bremer op 6 april 2023

Onlangs kregen we van de PvdA-fractie in Gouda een vraag over hoe Alphen aan den Rijn samenwerkt met de “Schone Buurt Coaches”. Het leek ons leuk om daar meteen een werkbezoek aan te koppelen. Op zaterdag 18 maart, tijdens de landelijke opschoondag, gingen José Huls namens GroenLinks Alphen, Ernst-Jan Straver en Albert Bremer samen met drie fractieleden uit Gouda op pad.

(Op de foto van rechts naar links: Simone Boegheim (Gem. Alphen), Ahmed el Haddaoui (PvdA-Gouda), José Huls (GL-Alphen), Ernst-Jan Straver, Max de Groot, Jan Kees Oppelaar (beiden PvdA-Gouda), Albert Bremer en Esther Hunsche (Gem. Alphen).

Schone Buurt Coaches

In de bibliotheek werden wij namens de gemeente ontvangen door Ester Hunsche en Simone Boegheim. Twee bevlogen dames die ons in een presentatie meenamen in hun werk als ‘Schone Buurt coaches’. Samen met hun derde collega Karen van ’t Padje zijn zij binnen de gemeente Alphen aan den Rijn verantwoordelijk voor de Afvalpreventie en het Zwerfafvalbeleid.

In hun werk onderhouden zij onder meer de contacten met de vrijwilligers, verzorgen zij een lesprogramma voor zowel het basis als voortgezet onderwijs en educatie voor anderstaligen.

Container adoptie

In de gemeente staan een kleine 1.500 ondergrondse containers. Zo’n 220 van deze containers zijn  ‘geadopteerd’ door (stand 1 maart 2023) 123 adoptanten. Zij zorgen voor het gangbaar houden van de containers, door deze als ze zijn vastgelopen te openen en het afval dat klemzit door te duwen. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de omgeving van de containers vrij worden gehouden van zwerfvuil en andere troep die door de bewoners in de buurt van de containers wordt achtergelaten.

 

Alphen Schittert

Naast de containeradoptanten begeleiden de Schone Buurt Coaches ook de circa 450 gemotiveerde vrijwilligers die zich inzetten voor het opruimen van zwerfvuil op de straten en in de planzoenen. Dit opruimen van zwerfvuil doen zij als wijkgroep als individuele lopers. Maandelijks gaat een groep vrijwilligers een wijk in om -gekleed met een ‘Alphen Schittert’ veiligheidshesje, een prikstok/knijphandje en vuilniszak- het zwerfvuil van de straten en uit de perken en bosschages te halen.

Ondernemersplicht

Maar de Schone Buurt Coaches onderhouden niet alleen de contacten met de vrijwilligers. Ook gaan zij regelmatig langs alle middenstanders binnen de gemeente. Deze zijn namelijk verplicht om in een straal van 25 meter rond hun bedrijf de omgeving zwerfvuilvrij te houden. Dit doen zij door de ondernemers op een positieve manier te wijzen op hun wettelijke plicht. Lukt het niet vrijwillig, dan hebben zij nog altijd de BOA achter de hand die misschien dat laatste zetje kan geven om ze toch zover te krijgen om hun omgeving schoon te houden.

Educatie

Zoals aangegeven, onder het motto van ‘jong geleerd is oud gedaan’ benaderen de Schone Buurt Coaches jaarlijks de scholen binnen de gemeente. Daar bieden zij een aangepast lespakket aan en indien gewenst geven zij daar ook gastlessen en gaan zij met groepen leerlingen de omgeving van hun school zwerfaval vrij maken. Ook kunnen scholen naar het afvalbrengstation ‘Ecopark de Limes’ komen. De leerlingen krijgen hier dan een rondleiding en wordt hun op speelse wijze geleerd hoe afvalscheiding in z’n werk gaat en hoe ze er zelf (en hun ouders) aan kunnen bijdragen.

Afvalscheiding

Na de uitleg over het werk van de Schone Buurt Coaches zijn we naar het afvalbrengstation ‘Ecopark de Limes’ gegaan. Op dit station hebben we een uitleg gekregen over de wijze waarop binnen de gemeente Alphen wordt ingespeeld op het hergebruik van afval (circulaire stromen). Op afspraak kunnen de Alphense bewoners (dus niet de ondernemers!) hun grof afval naar de het afvalbrengstation brengen waar het in diverse, per afvalstroom gescheiden, containers kunnen deponeren. Op zich is deze manier van afvalscheiding bij de bron niet nieuw, maar het is mooi om te zien hoe soepel de bewoners hun weg vinden naar de juiste plaats waar zij hun afval kunnen achterlaten.

Diftar

Hoewel Diftar (gedifferentieerde tarieven voor de inzameling van afval waarbij per huishouden of rechtspersoon geregistreerd wordt hoeveel en wat voor soort afval wordt aangeboden) een ‘D-woord’ is binnen de gemeenteraad, wordt het wel gezien als mogelijk de enige oplossing om (nog) bewuster om te gaan met de voorscheiding van afval door de bewoners. In gemeentes waar Diftar wel is ingevoerd wordt tot 75% minder restafval aangeboden. Niet doordat er minder afval per huishouden wordt geproduceerd, maar door de financiële prikkel die burgers stimuleert om afval beter gescheiden aan te bieden.

Zelf meedoen?

Enthousiast geworden over het werken als vrijwilliger of containeradoptant?  Stuur dan een e-mail naar [email protected] en vermeld dat je opschoonvrijwillliger of containeradoptant wil worden.

Albert Bremer

Albert Bremer

In het dagelijks leven ben ik.. portfolio manager en CIO adviseur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Dit houdt in dat ik betrokken ben bij alle belangrijke ICT ontwikkelingen van de inspectie. Wordt gelukkig van.. (voor mij) mooie muziek en heerlijk fietsen door de natuur, maar ook van een mooie expositie in een museum kan

Meer over Albert Bremer