Vaste contracten voor schoonmakers

9 oktober 2020

Eerder dit jaar heeft de PvdA zogenaamde ‘artikel 40’ vragen gesteld over hoe de inhuur van schoonmakers voor de gemeentelijke voorzieningen is geregeld.

De PvdA fractie vernam dat de schoonmaak van gemeentelijk vastgoed (zoals bijvoorbeeld sporthallen) wordt verzorgd door onzekere uitzendkrachten van de Bluegroep uit Rijswijk en andere uitzendbureaus zoals Tempo team. Zoals gebruikelijk werken uitzendkrachten met tijdelijke contracten en kunnen schoonmakers in de uitzendbranche nauwelijks op vaste contracten of zekerheid van werk rekenen. Een aantal van deze medewerkers werd in deze periode bijvoorbeeld vanwege een terugloop in werkzaamheden op straat gezet, juist in de onzekere periode die de coronacrisis meebrengt vindt de PvdA de inhuur zoals hij nu is zeer onwenselijk.

Naast een aantal vragen over de kosten en aantal uren dat schoonmakers voor de gemeente Alphen aan den Rijn leveren, vroegen we of het college ons perspectief deelt dat het zeker in deze tijd zeer onwenselijk is dat arbeidskrachten zo gemakkelijk worden ontslagen. Ook vroeg de fractie zich af of het college bereid is om mee te denken en te werken aan en oploss¡ng voor dit probleem, bijvoorbeeld door de schoonmakers in eigen dienst te nemen.

In de beantwoording houdt het college de boot af, en ziet het arbeid die deze mensen verrichten alleen via een economische weg:
Het in eigen dienst nemen van de schoonmakers brengt aanmerkelijk hogere kosten met zich mee. Voor de schoonmaak is gekozen voor een aantal vaste medewerkers
met daar omheen een flexibele schil.”