Vraagtekens bij toegankelijkheid nieuwe Bibliotheek Alphen

19 oktober 2020

Kort na de opening van de nieuwe openbare bibliotheek van Alphen aan den Rijn bleek dat de bibliotheek niet zo openbaar blijkt te zijn als we van een gemeente zouden mogen verwachten. De lift die de bezoeker brengt naar de bovenverdieping blijkt niet afgestemd op het gebruik door burgers die afhankelijk zijn van een zelfstandig aangedreven rolstoel, of scootmobiel.“Een goede ingerichte openbare ruimte is toegankelijk voor elke gebruiker zodat hij of zij zich zelfstandig kan voortbewegen zonder hulp van derden”, aldus de richtlijn toegankelijkheid van het CROW. Toch blijkt hieraan voorbij te zijn gegaan.  De PvdA Alphen aan den Rijn heeft vandaag de volgende vragen gesteld aan het college:

1. In hoeverre zijn de richtlijnen van het CROW betrokken bij het ontwerp en de bouw van de bibliotheek?

2. De gemeente Alphen aan den Rijn kent verschillende adviesgroepen/raden, waaronder de Adviesraad Samenleving. De doelstelling van de Adviesraad Samenleving is de gemeente op het gebied van zorg, participatie, zelfredzaamheid, armoede, werk en jeugdhulp te adviseren. Voorloper van deze adviesraad zijn onder meer de Cliëntenadviesraad en de Inwonersadviesraad. Navraag geeft aan dan noch de Adviesraad Samenleving, noch haar voorgangers, ondanks herhaaldelijk aanbod, niet zijn geconsulteerd of inzage hebben gehad in de bouwplannen. Hoe kan het zijn dat de Adviesraad Samenleving en haar voorgangers bij de bouw van de bibliotheek zijn gepasseerd?

3. Zoals aangegeven hebben met name de Cliëntenadviesraad en de Inwonersadviesraad een aantal keren is aangegeven dat de gemeente er verstandig aan doet de adviesraden mee te laten kijken (zoals een paar jaar geleden over de inrichting van het Thorbeckeplein (markt)) en toch is dat in de praktijk niet gebeurd. Hoe denk de gemeente in de ontwikkeling van toekomstige openbare objecten toch te kunnen voldoen aan de richtlijnen van het CROW en het toegankelijkheidsbeginsel?

4. De openbare bibliotheek is ondertussen geopend. Geconstateerd is dat de huidige lift niet voldoet aan het toegankelijkheidsbeginsel. Voor een specifieke groep gebruikers van de bibliotheek blijkt hierdoor dat zij geen toegang hebben tot de gehele collectie van de bibliotheek. Hiervoor de volgende vragen:

  • Voor de korte termijn, hoe denkt de gemeente (in samenwerking met de Bibliotheek Rijn en Venen) op korte termijn te kunnen garanderen dat alle bewoners, dus ook bewoners met een beperking, toegang gaan krijgen tot de gehele collectie van de bibliotheek?
  • Hoe denkt de gemeente, eventueel ook weer in samenwerking met Bibliotheek Rijn en Venen te zorgen voor een blijvende oplossing?
  • Hoe zorgt de gemeente in toekomstige bouw- en verbouwplannen van openbare gebouwen dat deze toegankelijk worden en blijven voor alle bewoners?

We moeten stoppen met de openbare ruimte te zien als het domein voor de doorsnee mens. Onze maatschappij verandert. Ouderen en mensen met een beperking blijven steeds langer zelfstandig wonen. Alphen aan den Rijn heeft een Adviesraad Samenleving die de gemeente kan adviseren. Ook zijn zij er voor niet direct voor de hand liggende zaken die bijdragen aan gebruiksgemak en toegankelijkheid voor iedereen te garanderen.

5. Hoe ziet de gemeente de rol van bijvoorbeeld de Adviesraad Samenleving en hoe kan deze adviesraad bij toekomstige bouw- en verbouwplannen van openbare gebouwen (zoals nu Castellum) tijdig worden betrokken, zodat een blamage als bij de oplevering van de inrichting van het Thorbeckeplein en nu weer de openbare bibliotheek kan worden voorkomen?