Onderzoek naar woningbouwlocaties in Alphen aan den Rijn

15 juni 2020

In onze gemeente is een tekort aan goede en betaalbare huisvesting; daarom is onderzoek gedaan naar een aantal locaties aan de randen van de kernen Alphen aan den Rijn.
Op basis van dit onderzoek heeft de gemeenteraad het landschappelijk raamwerk voor Noordrand I (ten noorden van de Heuvelweg) vastgesteld en besloten deze locatie verder uit te werken in een masterplan, waaruit een financiële, technische en qua ontwerp haalbare ontwikkeling blijkt. Het landschappelijk kader voorziet in woningbouw in een groenblauwe setting. Ook voor het Oostvaartpark in Hazerswoude- Rijndijk en het Oog van Koudekerk is een landschappelijk kader vastgesteld , waarbij bij het Oog van Koudekerk woningbouwontwikkeling aan de Lagewaard niet wordt betrokken in het vervolg van deze locatieontwikkeling. Voor deze locaties is een aantal ontwerpprincipes opgesteld waarbinnen ontwikkeling plaats kan vinden.

Tot slot heeft de raad besloten de Zuid- en Noordeinderpolder verder uit te werken bij de Toekomstvisie voor het buitengebied. Hierbij wordt het maatschappelijk draagvlak onderzocht om in de Zuid- en Noordeinderpolder de landbouwfunctie te combineren met recreatie, natuur- en landschapsontwikkeling. De PvdA is akkoord gegaan met uitwerking van de Noordrand I met de kanttekening dat er wat Alphen Stad betreft ingezet moet worden op binnenstedelijk bouwen. We moeten immers zuinig omgaan met de schaarse ruimte en het Groene Hart zoveel mogelijk sparen. Ook is het beter voor de voorzieningen als het dorp Alphen een echte stad wordt. Dus ook bouwen bij Openbaar Vervoer voorzieningen. Indien te zijner tijd de ruimte voor woningbouw binnen de kern Alphen is uitgeput, kan het vizier gericht worden op de Noordrand (ten noorden van de Heuvelweg) waarbinnen opgaven als klimaat, energie, biodiversiteit, mobiliteit en wonen een plek kunnen en moeten krijgen, wat de PvdA betreft. Uiteraard gaat de PvdA voor betaalbare en sociale woningbouw. De PvdA is ook blij dat er meer gebouwd gaat worden in de dorpen. Met dit besluit wordt er extra gebouwd in Hazerswoude- Rijndijk en Koudekerk. De PvdA hoopt overigens dat er eerst gebouwd wordt in het Rijnpark in Koudekerk