PvdA stelt vragen over onderhoud Hefbrug Boskoop

6 mei 2020

Op woensdag 29 april werden wij verrast door een reconstructie die gemaakt is door Omroep West. In deze reconstructie komt naar voren dat de provincie Zuid-Holland reeds jaren bekend is met de onveilige situatie van de Hefbrug in Boskoop.

Als Partij van de Arbeid Alphen aan den Rijn hebben wij onze zorgen, als de reconstructie klopt, over de veiligheid van de Hefbrug in Boskoop. Omdat de burg eigendom is van de provincie is dit vooral een aangelegenheid die in de provinciale staten thuis hoort. Toch vonden we de berichtgeving zo zorgwekkend dat wij lokaal er een aantal vragen over hebben gesteld aan het college van B&W.

1. Heeft u kennis genomen van de reconstructie die omroep West heeft gemaakt over het niet uitvoeren van onderhoud op de Hefbrug in Boskoop?

2. Deelt u de mening dat als de constructie en informatie juist is dat de Provincie al die jaren een groot risico heeft genomen met de Hefbrug? Bent u bereid om, aan de hand van de reconstructie, helderheid te vragen over de berichtgeving bij de verantwoordelijk gedeputeerde F. Vermeulen?

3. Kunt u er voor zorgen dat de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn volledig wordt geïnformeerd over de gang van zaken omtrent het onderzoek van de Eenheid Audit en Advies (EAA)? Dit omdat willen en wetens de inwoners van Boskoop en gebruikers van de hefbrug van Boskoop jarenlang bloot zijn gesteld aan een veiligheidsrisico.

4. Wetende deze informatie is het College van B&W van plan om de andere provinciale bruggen in Alphen extra of aanvullend te controleren op veiligheid? Nu blijkt dat het verantwoordelijke bestuur, de Provincie Zuid-Holland, op een onverantwoorde manier omspringt met de veiligheid en onderhoud van bruggen.