In Memoriam Cor Boonstra

6 juni 2020

COR BOONSTRA (1931-2020)

Met leedwezen maar ook met gevoelens van dankbaarheid heeft de PvdA kennis genomen van het overlijden van Cor Boonstra; een sociaaldemocraat in hart en nieren.

Al vroeg kwam de technicus in Cor naar boven. Hoewel hij met “ijver” wellicht de HBS zou kunnen halen, koos hij als twaalfjarige voor een technische opleiding. Hij mocht deze opleiding gaan volgen maar moest van zijn vader dan wel bijles in Engels en Duits gaan nemen. Dus fietste hij iedere zaterdag naar zijn bijlessen. Hij bleef zijn vader altijd dankbaar voor deze oplossing.

Vrij snel nadat hij zijn toekomstige echtgenote Aukje Keuning had leren kennen, werd ook Cor lid van de PvdA. Na een baan bij de PTT trad hij eind  jaren zestig in dienst van de provincie en kon hij in Benthuizen zijn eigen droomhuis bouwen. Aukje werd daar al snel vrijwilliger in het ouderenwerk en hun drie kinderen gingen naar de openbare school.

In 1967 begon de groei van Benthuizen. En in korte tijd was het inwonertal twee keer zo groot. Cor wilde actief meewerken aan het verder tot bloei brengen van het dorp. Hij zat vol met plannen voor de korte en de lange(re) termijn.  De oude dorpse Oranjevereniging werd de Evenementenvereniging Benthuizen (ECB). Cor organiseerde met de ECB niet alleen de Koninginnedag, maar ook de avondvierdaagse voor jong en oud, en de avondbietenoptocht voor de kinderen. Ook ging hij als Sinterklaas langs de peuterspeelzaal, de openbare school en de voetbal.

Cor schreef het verkiezingsprogramma van de PvdA voor Benthuizen, werd raadslid en wethouder. En Cors plannen kwamen daarbij duidelijk naar voren: een dorpshuis voor Benthuizen, de restauratie van de molen, de aanleg van het Molenslootpad en een fietspad langs de Benthuizerplas zodat de schoolkinderen veilig naar school in Zoetermeer konden rijden. Zaken die in een groter geheel aangepakt moesten worden, werden geregeld zoals Schoolartsendienst samen met Boskoop en Moerkapelle, de totstandkoming van het bejaardencentrum de Driehof in Hazerswoude-Dorp en de Bibliobus. En niet te vergeten de bouw van voldoende sociale huurwoningen en premiekoopwoningen. Toen Cor vlak voor de gemeentelijke herindeling het wethouderschap opgaf waren de meeste van  deze plannen gerealiseerd.

Cor is na zijn wethouderschap molenaar geworden en nog jarenlang konden de mensen in Benthuizen Cor in zijn overall op de omloop zien staan. Maar ook politiek bleef Cor actief. Zo is hij na de fusie van Benthuizen met Hazerswoude en Koudekerk geruime tijd afdelingsvoorzitter van de PvdA-Rijnwoude geweest en ook daarna bleef hij op ledenvergaderingen de lokale partij met scherpe analyses van advies dienen.

Cor heeft veel voor de PvdA betekend en daar zijn wij hem dankbaar voor. En dat die dankbaarheid ook door de inwoners van Benthuizen werd gevoeld bleek wel toen de begrafenisauto door de Dorpsstraat reed: veel Benthuizers stonden langs de kant van de weg te applaudisseren.

Deze In Memoriam is geschreven door Riet Köper en Albert van Kampen