Castellum op de agenda: De slechtste voorstelling ooit?

23 december 2020

Sinds de zomer staat Castellum weer op de politieke agenda. Bij de verbouwingen, gestart dit voorjaar, om het pand geschikt te maken voor een betere exploitatie zijn er gebreken geconstateerd. De constructie blijkt niet te voldoen aan de huidige en bij de bouw geldende brandveiligheidseisen. Hierdoor zou het pand bij een brand sneller kunnen instorten en dus gevaar opleveren voor de bezoekers of de brandweer die het vuur aan het blussen is. Extra kosten om dit op te lossen: 3,6 miljoen euro.

Voor de gemeente (en gemeenteraad) was dit nieuws een bittere pil. Vorig jaar nog is besloten om eenmalig geld uit te trekken voor Castellum.
Na de eerste commissie behandeling leek er ook geen meerderheid in de raad te zijn om het geld beschikbaar te stellen. Wat zijn de alternatieven dan? Slopen of het pand verbouwen met extra woningen of meer horeca?

In de tweede commissie deed Andre de Jeu, fractievoorzitter Nieuw Elan een voorstel om naar een breder plaatje te kijken. Er moet een onderzoek komen die het volgende inhoudt: Castellum slopen en samen met een nieuwbouw voor de Rijnstreekhal en sporthal de Arena een nieuw complex te realiseren buiten het centrum van Alphen aan den Rijn. De PvdA fractie is van mening dat een theater functie, zoals nu in Castellum thuis hoort in het centrum. Daarnaast zien wij deze kosten los van de exploitatie van het theater. De bouwfouten kan je niet neerleggen bij de theaterorganisatie zelf. Op ons voorstel zijn er nog 2 scenario’s onderdeel geworden van het onderzoek. Sloop en herbouw op locatie, met een kleinere theaterfunctie gecombineerd met woningen. En behoudt van theater Castellum met de gevraagde aanpassingen van 3,6 miljoen.

Het voorstel met de drie scenario’s wordt nu onderzocht en zal in januari weer op de agenda staan van de raad. De uitkomst is voor nu nog ongewis en lijkt dit op de slechtste voorstelling ooit voor Castellum.