Boskoop beter bereikbaar?

24 december 2021

Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Alphen aan den Rijn, Waddinxveen en Bodegraven-Reeuwijk en de regio Midden-Holland werken samen aan een plan voor het gebied rondom de rivier de Gouwe. Het doel is om de bereikbaarheid, de leefbaarheid en de economie te verbeteren.

De gemeenteraad heeft daarom toestemming gegeven om verder te onderzoeken hoe het gebied beter bereikbaar gemaakt kan worden. De raad wil in het onderzoek focussen op een noordelijke oeververbinding, het liefst een aquaduct en second best een brug, zo dicht mogelijk bij de kern Boskoop.

Het zoekgebied voor een tweede oeververbinding over of onder de Gouwe en een bijbehorende weg aan de westkant van het water mag niet noordelijker zijn dan de Baanwegsekade en de Toegangseweg. Dat betekent dat de voorgestelde Noord- Westelijke ontsluitingsweg van Boskoop naar de N11 komt te vervallen. Dat is winst voor natuur en landschap en in het bijzonder voor het Zaanse Rietveld. Doet ook recht aan de inbreng van de vele insprekers.

Nog even dreigden CDA en Nieuw Elan met een voorstel te komen om de NW-ontsluitingswegen (de zgn. W20 varianten) verder uit te werken. Juist PvdA en GroenLinks hadden ervoor gepleit om die Noord- Westelijke varianten te schrappen. Bovendien had die nieuw aan te leggen weg nauwelijks positief effect op de Zijde In Boskoop. Na intensief overleg is uiteindelijk besloten die W20 varianten niet verder uit te werken. En het zoekgebied voor een tweede brug of aquaduct naar het zuiden te verleggen.

De wegvarianten tussen Boskoop-noord en de N11 worden dus niet verder onderzocht. Daarnaast worden drie doorfietsroutes in de regio, maatregelen bij de Gouwe en een tunnel bij de N209 in Hazerswoude-Dorp nader onderzocht. Na de onderzoeken neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de maatregelen.

Naast onze sterke voorkeur voor een 2e oeververbinding bij Boskoop, heeft de PvdA er ook voor gepleit om haast te maken met de genoemde onderzoeken. Wat ons betreft zouden de resultaten van die onderzoeken rond de zomer van 2022 bekend moeten zijn.