6. Zorg
Verkiezingsprogramma

6. Zorg

De gemeente Alphen aan den Rijn moet zich actief inzetten voor haar bewoners om goede zorg te realiseren. Het welzijn van de inwoners moet weer voorop komen te staan en niet de financiële middelen moeten leidend zijn. De zorgverlener kan het best bepalen welke zorg wanneer nodig is en moet dit ook vrij kunnen doen. Zonder gebonden te zijn aan kaders en financiële bepalingen. We moeten als gemeente inzetten op preventie om, zoveel als mogelijk, de zorg vraag te beperken. Maar als er zorg nodig is dan helpt de gemeente om die zorg te krijgen. Daarnaast hebben wij extra aandacht voor de jeugdzorg. Juist de zorg voor kinderen moet goed geregeld zijn en wachtlijsten moeten worden voorkomen.

6.1 Zorg toegankelijk en dichtbij

  • Zorg moet beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar zijn. De menselijke maat is daarbij belangrijk. We denken niet vanuit het stelsel, maar vanuit wat iemand nodig heeft.
  • Aandacht voor maatschappelijk herstel. Veel mensen, die lange tijd zorg nodig hebben, zoals mensen met psychische klachten, verliezen hun maatschappelijke relaties. Naast medische zorg en medicatie bieden we daarom ondersteuning op het gebied van welzijn en werk.
  • Wij willen een integrale aanpak van zorgverlening. Er is nog meer aandacht voor andere problemen bij een inwoner of binnen een gezin, zoals schulden of verslaving.
  • Aandacht voor toegankelijkheid. Bij de inrichting van de openbare ruimte, de terrassen en openbare gebouwen houden we met een goede inrichting en voldoende faciliteiten rekening met mensen met een beperking. De gemeentelijke website is voldoende toegankelijk voor senioren, laaggeletterde en mensen met beperkingen.
  • Zorg waarop je kunt rekenen. Continuïteit in de zorg is belangrijk, door de aanbesteding van zorg is dit niet altijd te garanderen, maar de overgang moet altijd soepel voorlopen voor de gebruikers met een zintuigelijke beperking.
  • Zorg dichtbij. Zorg moet zo dichtbij de inwoners zijn als mogelijk. Wij spannen ons daar actief voor in. Zo willen we bijvoorbeeld dat de Huisartsenpost in Alphen blijft bestaan.

6.2 Preventie

We willen zorgen voor gezondere en gelukkigere levens en zetten daarom in op gezondheid, welzijn en preventie.

  • Aandacht voor eenzaamheid. We nemen met onze partners het initiatief voor een lokale alliantie tegen eenzaamheid. Daarvoor leggen we huisbezoeken af en zorgen we voor voldoende ontmoetingsplekken.
  • We maken respijtzorg mogelijk. In gezinshuizen laten we standaard een aantal logeerkamers leegstaan. Deze worden alleen gebruikt als er acute respijtzorg nodig is, zodat er direct plek is. Dit is cruciaal om het vol te kunnen houden. We maken hierover afspraken met het zorgkantoor.
  • We ondersteunen mantelzorg. De mantelzorger doet belangrijk en onmisbaar werk. Als gemeente doen wij ons best om de mantelzorger te ondersteunen en te helpen bij de uitvoer van het werk.

6.3 Jeugdzorg

Ieder kind moet veilig op kunnen groeien en de kans krijgen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Soms zijn ouders, tijdelijk, niet in staat om daar zelf verantwoordelijk voor te zijn. Dan zal er vanuit jeugdzorg adequaat gehandeld moeten worden om dit zo snel mogelijk op te lossen met hulp die passend is. Daar is het kind en het gezin het beste mee geholpen.

  • Kortere wachtlijsten. We gaan wachtlijsten in de jeugdzorg terugdringen en gaan voor snelle passende hulp voor complexe cliënten.
  • Meer samenwerking door de instituten. Alle ketenpartners moeten samen werken zodat de aanwezige expertise juist wordt ingezet om gepaste hulp te geven. Dat zijn bijvoorbeeld scholen, jeugdartsen, huisartsen, veilig thuis en wijkagenten. Met elkaar kunnen zij er voor zorgen dat ieder kind veilig opgroeit.

Deel dit