11. Lokale democratie
Verkiezingsprogramma

11. Lokale democratie

Steeds vaker zien we spanning ontstaan tussen gemeentelijke plannen en de belangen van inwoners. De oorzaak ligt hierbij doorgaans in het niet herkennen van elkaars wensen, meningen en verwachtingen. Dit leidt later tot onenigheid en in vertraging van plannen en realisaties. De gemeente moet hier op haar communicatie en participatie beleid aanpassen. Tot een vorm waarin inwoners zich gehoord voelen en waarbij de gemeente rekening houdt met de wensen en kritiek van inwoners

De wereld verandert, bestuurlijke ontwikkelingen en nieuwe taken worden toegevoegd aan het takenpakket van de gemeente. Dit vraagt om een nieuwe werkwijze van de gemeente en haar organisatie.

11.1 Communicatie en Participatie

  • Ruimte voor digitale participatie. De digitale participatie wordt uitgewerkt en versterkt, maar waar nodig kiezen we voor persoonlijk contact.
  • Ruimte voor lokale initiatieven. We bieden ruimte aan initiatieven van inwoners met bijbehorend budget en uitwerking. We maken een heldere en duidelijke afspraken over samenwerking
  • We gaan werken met wijk- en dorpsplannen. Deze plannen worden in samenspraak gemaakt met de inwoners en dorpsoverleggen en leiden tot een vierjaren plan waarin concrete veranderingen benoemd zijn en die binnen vier jaar ook gerealiseerd worden.
  • Gebiedsregisseurs. Door de inzet van gebiedsregisseurs en sociale wijkteams is de gemeente benaderbaar en heeft het oren en ogen in iedere wijk.

11.2 Wat voor gemeente willen wij zijn

  • Wij willen projectmatig werken. Wij willen dat de gemeente meer projectmatig problemen gaat aanpakken in plaats van naar oplossingen te zoeken in bestaand beleid. We gaan niet alleen maar ‘op de winkel passen’. We zetten de gemeentelijke instrumenten gedurfd in om onze doelen te bereiken.
  • Nauw samenwerken met andere instanties. Alphen aan den Rijn zal steeds meer geconfronteerd worden met wensen\eisen vanuit de regio, daarom werken wij nauw samen met andere overheden om onze plannen te realiseren.
  • Meetbaar en controleerbaar beleid. Te vaak is het onduidelijk of de gemeente effectief beleid voert, of wat de consequenties zijn. Wij willen dat beleidsvoornemens voortaan heldere en meetbare doelen bevatten, die achteraf gecontroleerd kunnen worden. Zo kan de gemeente het beleid bijstellen als het doel niet gehaald wordt.

Deel dit