10. Veiligheid
Verkiezingsprogramma

10. Veiligheid

Veiligheid is een basisbehoefte, die voor de meesten van ons gelukkig een vanzelfsprekendheid is. Maar juist in de buurten waar de inwoners het al zwaar hebben ontbreekt het soms aan voldoende veiligheid. In deze kwetsbare wijken zijn de meeste woninginbraken is de verloedering door vandalisme en achterstallig onderhoud het grootst en wordt overlast door ondermijnende criminaliteit dagelijks ervaren.

We kiezen voor een ambitieuze en brede aanpak. Handhaving gaat hand in hand met preventie. We geloven in de kracht van de buurt en haar inwoners en gaan samen met hen de problemen te lijf. Voorkomen is altijd beter dan genezen. We bieden kwetsbare jongeren daarom een wenkend perspectief, zorgen voor goede voorlichting en voorkomen samen met ouders, jongerenwerkers, jeugdhulp en de scholen dat kwetsbare jongeren het verkeerde pad kiezen.

Om dat voor elkaar te boksen investeren we een in een fijnmazig netwerk, waar professionals, buurtbewoners, ouders, handhavers en de gemeente de ogen en oren zijn van wat er onder de jongeren en in de buurt speelt. Een sterke overheid kan niet zonder sterke burgers. In de handhaving vragen we nadrukkelijk de hulp van buurtbewoners en geven we de buurt medezeggenschap over de prioriteiten die de boa’s en wijkagenten zouden moeten stellen.

Effectieve handhaving is alleen mogelijk als de meldbereidheid van buurtbewoners groot is. De meldbereidheid wordt groter als het vertrouwen in de opsporende instanties hoog is en buurtbewoners het idee hebben dat er ook daadwerkelijk iets met hun meldingen wordt gedaan.

10.1 Veiligheid dichtbij

  • Extra investeren in kwetsbare wijken. We investeren extra in de meest kwetsbare wijken omdat hier de meeste woninginbraken zijn, de onveiligheid op straat het grootst is en het vandalisme het meest zichtbaar is.
  • De aanwezigheid van politie en justitie is noodzakelijk. We willen meer wijkagenten. Boa’s gaan niet de taken van de wijkagent overnemen, maar werken aanvullend.
  • Geweld tegen hulpverleners wordt niet geaccepteerd.
  • Aandacht voor speciale groepen. Groepen die disproportioneel veel geweld meemaken en geweld meemaken vanwege wie ze zijn hebben extra onze aandacht. Intimidatie van bijvoorbeeld vrouwen wordt hard aangepakt. We hebben extra oog voor de veiligheid van LHBT+’ers in onze gemeente.
  • Hard op ondermijning. We hebben extra aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit.

10.2 Voorkomen is beter dan genezen

  • Inzetten op preventie. We willen kansarme jongeren perspectief bieden en meteen ingrijpen als iemand dreigt te ontsporen. Daarom zetten we in op preventie en bezuinigen we niet op het buurt- en jongerenwerk.
  • We investeren in onze sociale infrastructuur. Elke wijk heeft minimaal een wijkagent en een jongerenwerker. Ook de gemeentelijke gebiedsregisseur is zichtbaar en bereikbaar.
  • We betrekken ouders. Ouders spelen een grote rol bij het voorkomen van problemen. Wie een veilig thuis heeft, zal minder snel op het verkeerde pad raken. De gemeente moet actief met ouders het gesprek aan en hulp bieden wanneer het verkeerd dreigt te gaan.
  • Stabiel beheer. Met de woningcorporatie spreken we af dat beheerders langere tijd aan wijken verbonden worden zodat ook zij een belangrijke rol kunnen spelen in de preventie en signalering van problemen. Het beheer van appartementencomplexen met sociale huurwoningen in onze wijken rouleert nu heel veel. Hierdoor verdwijnt het zicht op wat zich daar afspeelt hetgeen ten kosten gaat van de sociale veiligheid.

10.3 Handhaving hand in hand met de buurt

  • Voor elke buurt een buurtplan. Onze gemeente maakt samen met bewoners voor elke buurt een buurtplan. Daarin staan de gezamenlijke doelstellingen voor veiligheid en leefbaarheid. Bewoners bepalen zo de prioriteiten.
  • We betrekken de buurt. We willen meer wijkagenten, maar beseffen tegelijkertijd dat meer blauw op straat alleen niet de oplossing is. We betrekken de buurt daarom actief bij de handhaving en vragen hen op hun buurt te letten, zodat de sociale veiligheid ook als het blauw niet op straat te zien is, aanwezig blijft.
  • We geloven in de kracht van buurtpreventieteams. Wanneer buurtbewoners zich inzetten voor een betere buurt met minder inbraken, vandalisme en overlast, ondersteunen we hen en zorgen we voor korte lijntjes met de politie en handhaving zodat het belangrijke werk van de buurtpreventieteams niet voor niets is.
  • Geweld achter de voordeur pakken we aan. Het melden van huiselijk geweld maken we laagdrempeliger. Voor slachtoffers komt er meer opvangcapaciteit.

Deel dit