1. Wonen
Verkiezingsprogramma

1. Wonen

Ook in Alphen aan den Rijn zijn de gevolgen van de vastgelopen woningmarkt voelbaar. De wachttijd voor een sociale huurwoning is te lang. Inwoners moeten lang wachten op een betaalbare koopwoning. Dat moet anders. De PvdA gaat voor nieuwbouw in de dorpen en kijkt naar mogelijkheden voor grotere projecten in de toekomt. Tegelijkertijd is nieuwbouw alleen natuurlijk niet voldoende. De PvdA wil buiten de traditionele denkkaders treden, al blijven we daarin wel realistisch. Samen met stedenbouwkundigen, architecten, projectontwikkelaars en woningbouwverengingen kijken we naar alternatieve woningbouw en het ontwikkelen van gezamenlijke woonvormen. Ook kijken we naar mogelijkheden om de bestaande bouw te moderniseren, en waar nodig te herontwikkelen.

1.1 Wonen voor iedereen

  • Wij willen betaalbare woningen. Voor elk nieuwbouwproject geldt een minimale norm van 40% sociale huur, 20% middeldure huur en 20% betaalbare koopwoningen.
  • Wij zijn voorstander van het ‘vereveningsfonds’. Als deze bovenstaande normen niet gehaald kunnen worden vindt er een afdracht plaats in het vereveningsfonds. Dit fonds biedt de mogelijkheid om sociale bouw te realiseren op andere plaatsen binnen de gemeente.
  • Wij willen OV, winkels en sportgelegenheden dicht bij de inwoner. We zoeken actief naar plekken in de stad waar herontwikkelingsmogelijkheden zijn en woningen kunnen komen, vooral op loop- en fietsafstand van het openbaar vervoer en van (winkel)voorzieningen.
  • Focus op hoogwaardige nieuwbouw. Naast (her)ontwikkeling binnen de bebouwde kom moet de gemeente serieus naar toekomstige bouwlocaties kijken. Voorbeelden hiervan zijn de Gnephoek, de Noordrand en de Oude Rijnzone. Wij willen wijken bouwen die bereikbaar zijn, waar hoogwaardig openbaar vervoer is gerealiseerd, met voorzieningen en natuur- en watergebieden dichtbij.
  • Bouwen in de dorpen is noodzakelijk. In oa Koudekerk aan den Rijn en Zwammerdam moet nieuwbouw gerealiseerd worden om de leefbaarheid in stand te houden en te verbeteren. Zonder nieuwbouw verdwijnen winkels en sluiten scholen.
  • Wij willen meer aandacht voor ouderenhuisvesting met zorg dichtbij. Er komen meer mogelijkheden voor ouderenhuisvesting met zorg en voorzieningen dichtbij. Dit kan in een “Knarrenhof” gebeuren of door bestaande woningen aan te passen.
  • Aandacht voor jongerenhuisvesting. We hebben speciale aandacht voor ‘starters’. In onze gemeente is een groot tekort aan kwalitatieve jongerenhuisvesting, waardoor starters vaak geen kant op kunnen.
  • We stimuleren de doorstroming. De gemeente moet een actieve rol spelen om doorstroming in de huizenmarkt op gang te helpen. Zo willen we het tekort aan passende ouderenwoningen aanpakken. Door meer woningen voor ouderen te realiseren komen veel eengezinswoningen vrij. Daarnaast willen we dat de gemeente in samenwerking met de corporaties verhuiscoaches aanstelt om mensen op weg te helpen. Bij nieuwbouw wordt een deel van de woningen verkocht aan mensen die een woning in de gemeente achterlaten waar veel behoefte aan is.
  • Respect voor eigen initiatief. De PvdA wil dat mensen zelf, collectief of individueel, zonder tussenkomst van een projectontwikkelaar opdracht kunnen geven hun woning te bouwen en hun leefomgeving vorm te geven, het zogeheten ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’.
  • We willen een zelfbewoningsplicht. We gaan actief aan de slag met een zelfbewoningsplicht, zodat bij koopwoningen alleen de kopers zelf gaan wonen. We geven huisjesmelkers geen kans.
  • Aandacht voor betaalbaarheid. Nieuwe middeldure koop- en huurwoningen blijven voor lange tijd beschikbaar in die categorie.
  • Veilig wonen. We hebben aandacht voor de (brand-)veiligheid van woningen. Samen met Vereniging van Eigenaren kijken hoe we de veiligheid kunnen verbeteren.

1.2 Fijne buurten

Fijn wonen is meer dan een huis. Fijn wonen begint bij een fijne buurt. Men moet elkaar kunnen ontmoeten. Kinderen moeten veilig en gezond kunnen spelen en er moet voldoende groen zijn zodat er een aangename leefomgeving ontstaat. Samen met de bewoners zetten wij ons in voor een veilige, groene en sociale wijk.

  • Wij hebben aandacht voor groene wijken. Wij hebben aandacht voor het op orde brengen en houden van de openbare ruimte die er voor ons allemaal is. Het groen-onderhoud in de gehele gemeente moet beter worden georganiseerd. Groen wordt zodanig onderhouden dat de buurten er tevreden mee zijn en dat het leefgebied voor insecten, vogels maar ook het bodemleven daarvan profiteert.
  • Wij zetten ons in voor buurten die verbinden. In iedere buurt moet ruimte zijn voor voldoende speelruimte zoals speeltuinen, parken en trapveldjes, en andere voorzieningen die uitnodigen om elkaar te ontmoeten. In iedere buurt moet een buurthuis of plek zijn om samen te komen. Het beheer van zulke plekken is op orde en wordt, waar mogelijk, samen met de buurt georganiseerd.
  • Veilige wijken. Om de veiligheid in de wijken te garanderen worden voldoende wijkagenten ingezet die zo nodig zichtbaar optreden waardoor er ook een preventieve werking vanuit gaat.
  • Goed onderhouden. Wij vinden dat verloedering geen kans moet krijgen. We zetten ons in voor goed onderhoud speelvoorzieningen in de wijk, of maken deze beschikbaar als ze er nog niet zijn.

1.3 Landelijk gebied

De aantrekkelijkheid van de gemeente wordt voor een groot deel bepaald door de schoonheid of ruimtelijke kwaliteit van de stad, de dorpen en het landelijk gebied. In een aantrekkelijke gemeente willen mensen wonen en willen bedrijven zich graag vestigen. Naast natuurgebieden zoals het Bentwoud, het Zaans Rietveld, en het gebied Aarlanderveen, heeft onze gemeente stukken landelijk gebied die een belangrijke natuur en recreatieve functie voor de omliggende woongebieden zou kunnen vervullen.

  • Wij kijken naar de toekomst. Op dit moment worden sommige stukken grond nog voor een groot deel voor traditionele of industriële landbouw gebruikt die geen toekomst meer heeft, mede door de nadelige effecten voor natuur, milieu en dierenwelzijn.
  • Respect voor natuur en schoonheid. De PvdA is voor landschapshervorming met respect voor de cultuurhistorie waardoor grootschalig natuur- en waterfuncties worden toegevoegd, kostbare maatregelen vanwege bodemdaling-maatregelen niet meer nodig zijn en veel minder broeikasgas wordt uitgestoten.
  • Wij willen ruimte voor het MKB. Kleinschalige (nieuwe) bedrijven passend bij de aantrekkelijk gemaakte gebieden kunnen de financiering van deze landschapshervorming vergemakkelijken.

Deel dit