Wat is nu de stand van zaken Jeugdzorg?

Door Ernst-Jan Straver op 29 september 2024

Vragen die de fractie van GroenLinks en PvdA heeft gesteld over de Jeugdzorg:

Geacht college,

Naar aanleiding van een aantal ontwikkelingen op het gebied van jeugdhulp hebben de fracties van GroenLinks en de Partij van de Arbeid de volgende vragen;

Oog voor Thuis

De JenG teams (nu Oog voor Thuis) zijn op 1 januari 2024 gestart. Bij aanvang is gemeld dat richting het einde van het jaar toegegroeid zou gaan worden naar 110 fte. De huidige arbeidsmarkt kent echter ook krapte.

1. Hoeveel fte aan medewerkers is nu, half september 2024, werkzaam bij Oog voor Thuis? Welk percentage medewerkers is daarvan in vaste dienst en welk percentage PNIL/ZZP? En welk percentage van het personeel levert daadwerkelijk zorg aan onze jeugd?

2. Is er een projectplan op welke wijze kan worden toegewerkt naar de gewenste bezetting en op welke wijze de taken die zijn belegd bij Oog voor Thuis in de tussentijd kunnen worden uitgevoerd? Denk hierbij aan triage, bieden van gezinshulp, aanwezig zijn op scholen en bij huisartspraktijken, zorgcoördinatie, crisishulp, etc.

Eind mei werd de gemeenteraad ingelicht dat de directeur-bestuurder van de JenG teams ging stoppen omdat de verwachtingen tussen deze directeur-bestuurder en de gemeente over en weer onvoldoende op elkaar aansloten. Een waarnemend directeur-bestuurder zou haar taken overnemen. Inmiddels begrepen wij dat deze waarnemend bestuurder er ook mee gestopt is omdat hij vanwege statutaire bepalingen niet aangesteld kon worden. In september start de volgende interim bestuurder. Veel wisselingen in korte tijd lijkt ons niet wenselijk voor de opbouw en stabiliteit van de JenG teams/Oog voor Thuis.

3. Op welke termijn verwacht men een directeur-bestuurder aan te kunnen nemen die voor langere tijd verbonden zal zijn aan Oog voor Thuis?

4. In maart 2024 zijn de profielen bekend gemaakt waarmee nieuwe leden voor de Raad van Commissarissen konden worden gezocht. Zijn deze leden inmiddels gevonden? Zo ja, waar kunnen wij deze informatie vinden? Zo niet, op welke termijn kunnen we verwachten dat de RvC compleet is?

Kort geding

Na een mislukt mediation-traject heeft er een kort geding plaatsgevonden tussen GO! voor Jeugd en de gemeente Alphen aan den Rijn over het verschil in inzicht over het wel of niet betalen van het nacalculatiebudget aan GO! voor Jeugd. GO! voor Jeugd is door de rechter in het gelijk gesteld.

5. Op 14 augustus 2024 was de uitspraak van de rechter in het kort geding. Waarom werd de gemeenteraad pas op 3 september 2024, bijna 3 weken later, nadat het nieuws ook al in de krant had gestaan, via een vertrouwde notitie op de hoogte gebracht van deze uitspraak?

6. Naast het betalen van bijna 1,6 miljoen zijn wij benieuwd naar de bijkomende kosten van een dergelijk kort geding. Wat heeft dit kort geding de gemeente gekost aan advocaatkosten, inzet ambtenaren en proceskosten en van welk budget wordt dit betaald?

In de raadsbrief van 23 mei 2024 lezen we dat er sprake is geweest van een onwenselijke manier van overdragen van dossiers van GO! naar de gemeente. Genoemd wordt dat GO! niet tijdig voldoende capaciteit heeft gereserveerd waardoor het niet mogelijk was om de gegevensvelden uit het systeem van GO! te migreren naar velden in het nieuwe WIZ-systeem van de gemeente. In het vonnis van het kort geding lezen we echter dat, mede in verband met de te late gunning in de nieuwe ICT-aanbestedingsprocedure, de gemeente pas in augustus/september 2023 kon aangeven met welk systeem de gemeente zou gaan werken. GO! zou de gemeente hebben geïnformeerd dat een goed voorbereide, zorgvuldige en kwalitatieve overdracht op deze korte termijn niet haalbaar was. Een dergelijke migratie neemt al snel minimaal 6 tot 8 maanden in beslag.

7. Los van de schuldvraag, had de gemeente zelf niet kunnen voorzien dat de migratie van dossiers een probleem zou kunnen worden en alternatieven kunnen bedenken?

8. Zijn de dossiers van cliënten die bij GO! voor Jeugd in zorg waren en nu bij Oog voor Thuis in zorg zijn inmiddels overgezet of bijgewerkt? En is die overdracht in overeenstemming met de AVG-wetgeving uitgevoerd?

Lokale inkoop en hervormingsagenda

Eind april 2024 is het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ ingediend bij de Tweede Kamer. Voor een aantal vormen van specialistische jeugdhulp worden gemeenten straks verplicht om regionaal samen te werken bij de inkoop van deze zorg. Ook dienen gemeenteraden samen een regiovisie vast te stellen over de samenwerking met andere gemeenten om de beschikbaarheid van de specialistische jeugdzorg te bevorderen.

9. Hoe verhoudt de huidige lokale inkoop van specialistische jeugdhulp zich tot deze toekomstige verplichte regionale inkoop?

10. Op welke termijn verwacht de gemeente Alphen aan den Rijn dat onze gemeenteraad zo’n gezamenlijke regiovisie moet opstellen?

Met vriendelijke groet,

Pauline Thoomes & René Driesen – GroenLinks

Ernst Jan Straver – Partij van de Arbeid

Ernst-Jan Straver

Ernst-Jan Straver

In het dagelijks leven ben ik.. Werkzaam in de automatisering bij Ease2pay een digitale betalingsdienstverlener. Daarnaast ben ik sinds 2002 als raadslid actief voor de PvdA. Eerst in Boskoop en met een korte onderbreking sinds 2015 in Alphen aan den Rijn. Thuis ben ik vader van Viggo (11) en Quinn (5) en getrouwd met Marlous

Meer over Ernst-Jan Straver