Een afvalbak in de buurt en een duidelijke boodschap kan helpen om dat te voorkomen.
Misschien dat je het niet direct ziet, maar loop je eer rondje op straat, bij de winkels, bij de bushaltes en zelfs in het bos, overal zie je wel een paar gebruikte mondkapjes liggen. Het is al erg genoeg dat we door Covid-19 ons dagelijks leven moeten laten beïnvloeden. Laten we er alsjeblieft voor zorgen dat we onze schaarse natuur en leefomgeving niet ook verpesten.
Als we niet oppassen wordt het mondkapje nummer één in de zwerfvuil top 10.
In sommige media wordt het mondkapje zelfs al zwerfkapje genoemd, een ‘koosnaam’ voor een groot probleem dat door onszelf wordt veroorzaakt. Zit het in de toevoeging ‘wegwerp’-mondkapje dat als we de bus of winkel uitstappen we het mondkapje afdoen en op straat werpen? Wereldwijd worden er elke maand miljarden wegwerpmondkapjes gebruikt en weggegooid en beslist niet allemaal in de afvalbak. Je vindt ze op straat, in de bosjes langs de weg, in parken en zelfs in het riool.
Momenteel wordt er nationaal en internationaal hard gewerkt aan een keurmerk, die ook gaat over het duurzame aspect van de mondkapjes. Nu is dat keurmerk er nog niet en moet je maar hopen dat het mondkapje dat je gebruikt 100% afbreekbaar is. De meeste mondkapjes bestaan op dit moment nog voor een deel uit plastics. Gooi je het mondkapje op straat, niemand raapt het voor je op en zal het al snel in de berm blijven liggen. Je moet er toch niet aan denken wat er gebeurd als iedereen die mondkapjes op straat achterlaat. De eerste foto’s van dieren verstrikt in de oorbandjes hebben we al kunnen zien en nog even en dan vinden we ze terug in hun lichaam. Dieren eten ervan en kunnen er direct aan doodgaan. Komen de mondkapjes in de sloot, kanaal, rivier en zee, dan gaan ze deel uitmaken van de plastic soep in de oceaan als microplastics. En later, dan komt het mondkapje gewoon weer bij ons terug, maar dan in onze voedsel en dus in ons eigen lichaam.
Om te wijzen op de gevolgen van deze (zwerf)afvalstroom zal er een gerichte informatiecampagne moeten worden gestart die ons, de gebruikers van de mondkapjes blijft wijzen op de gevaren voor nu en later. Misschien dat er dan het besef komt dat we onze natuur en onze leefomgeving kunnen beschermen door de mondkapjes in de afvalbak te gooien in plaats van weg te werpen op straat.
Wat kunnen we eraan doen? Heel simpel, je wegwerpmondkapje thuis weggooien in de afvalbak, Een andere optie is om bij winkels, bushaltes en alle andere plekken waar we onszelf en onze medemensen moeten beschermen met een mondkapje, afvalbakken te plaatsen.
Dat kan een oplossing zijn om ons te helpen ons voor de verdere vervuiling van de natuur en leefomgeving met mondkapjes te behoeden. Wat natuurlijk nog veel beter en duurzamer is, is het gebruik van herbruikbare mondkapjes. Je hebt ze in verschillende soorten, kleuren en bijzondere opdrukken, of – en dat is misschien nog wel leuker ook – maak er een zelf (gebruik wel het juiste voorbeeld!) van je oude kleding. Wel belangrijk, herbruikbare mondkapjes moeten worden gewassen, dus zorg er altijd voor dat je ook hiervan een kleine voorraad hebt.