PvdA-fractie stelt vragen over onveilige hefbrug Boskoop

16 juni 2020

Op 20 mei werd het rapport van de Eenheid Audit en Advies (EAA) van de Provincie Zuid-Holland gepresenteerd over de Hefbrug in Boskoop. Dit onderzoek was opgestart nadat in oktober 2019 de Hefbrug plotseling was afgesloten vanwege een onveilige situatie.

De onveilige situatie was geconstateerd bij een routine controle naar roestvorming op de 85 jaar oude brug. Door een second opinion van een gespecialiseerd bedrijf werd er een constructiefout geconstateerd en direct besloten tot sluiting van de Hefbrug. De constructiefout is ontstaan na het toevoegen van de twee aparte wandelgedeeltes aan het wegdek gedeelte in 1990. Bij deze aanpassing zijn de torens onvoldoende versterkt om de extra last te dragen. Het Saillante van dit verhaal is dat de constructie fout in 2012 is ontdekt bij de Hefbrug van Waddinxveen. In 2012 werd een zelfde aanpassing voor de hefbrug van Waddinxveen voorgesteld en geconstateerd dat de constructie te zwak was. De provincie heeft toen niet bedacht dat om de constructie in Boskoop, zonder aanpassingen nader te onderzoeken en aan te passen. Uit het rapport van EAA blijkt dat extra kosten, reden waren voor de dienst beheer infrastructuur om de verantwoordelijk gedeputeerde niet op de hoogte te brengen.

Daarnaast bevat het rapport een aantal verbeterpunten voor de toekomst over het beheer en onderhoud van provinciale bruggen. Zo moeten bruggen voortaan in zijn geheel worden geïnspecteerd in plaats van gedeeltelijk en moet de informatievoorziening en archivering verbeterd worden.

Bestuurlijk gezien is het bizar dat een onveilige situatie 30 jaar, waarvan 8 jaar bekend bij de overheid heeft kunnen bestaan. Als fractie hebben wij hierover ook vragen gesteld aan het College van B&W. Het vervelende alleen van deze situatie is dat het een provinciale aangelegenheid betreft en we als gemeenteraad alleen maar onze verbazing kunnen laten blijken. Op een breed gedragen uitnodiging om tekst en uitleg door Floor Vermeulen, de gedeputeerde (VVD) in een Alphense commissie heeft hij tot op heden vriendelijk bedankt.