Ons raadslid Henk Goes uit Koudekerk heeft de erepenning van de gemeente Alphen ontvangen. Hij is al 25 jaar raadslid, tot 2014 in de gemeente Rijnwoude, daarna in Alphen. In onderstaand interview met het Algemeen Dagblad blikt Henk terug op zijn raadslidmaatschap.
Wat is leuker, het oude Rijnwoude of het nieuwe Alphen?
,,Het is vooral anders. In Rijnwoude trokken we als raad meer samen op met het college van b en w. We zaten ook dichter bovenop het gemeentelijke werk. In Alphen is de politiek meer op hoofdlijnen. Ik moest er eerst wel aan wennen, maar ik vind het raadswerk nu interessanter. Er zijn meer politieke debatten over grotere zaken, en je kunt je als raadslid meer profileren.”
Burgemeester Liesbeth Spies zei in haar toespraak dat u met VVD-raadslid Toetie Vorenkamp ‘een gevaarlijk duo’ vormde: U zou volgens de verhalen maandagavond of dinsdagochtend vroeg b en w van Rijnwoude influisteren wat er die dinsdag in de collegevergadering moest worden besloten.
,,Dat is zwaar overdreven, hoor! Ik heb Toetie nog even gebeld om het erover te hebben. Nou, zo opereerden wij helemaal niet. Bovendien, toenmalig burgemeester Anja Latenstein is een pittige dame. Die laat zich niet sturen.”
U bent inmiddels aan uw achtste termijn als raadslid begonnen. Dat is heel wat.
,,Het is wel veel inderdaad. Wel heb ik steeds de stelling gehuldigd dat we in 2014, toen Alphen, Rijnwoude en Boskoop fuseerden, opnieuw begonnen te tellen. Het werd een totaal andere gemeente, met totaal andere werkzaamheden. Het was in feite gewoon een nieuwe baan.”
Toch leek uw politieke carrière in 2018 te eindigen.
,,Ik had er geen moeite dat ik op plek zes werd gezet; in principe een onverkiesbare plaats. Anderzijds heb ik toen ook gezegd dat als kiezers het belangrijk vonden dat ik in de raad zou komen, ik het niet uit de weg zou gaan. Ik kwam toen dankzij vierhonderd voorkeurstemmen terug.”
En dan toch weer aan de slag met die taaie politiek?
,,Ja, ik voel mij verplicht dit te doen. Veel contact met de kernen houden, proberen wegen te vinden om zaken op te lossen. Zo nodig intermediair zijn tussen inwoners en gemeentebestuur om zodoende te helpen die kloof wat te dichten.’
Hoe gaat het wat dat betreft in de ‘nieuwe’ gemeente Alphen?
,,De kleinere kernen buiten Alphen voelen zich vaak achtergesteld, niet gehoord. Hoe dat komt? Het is haast vanzelfsprekend dat de kleinere kernen tegenover de grotere stad in de minderheid zijn. En het college is niet altijd even goed omgegaan met de belangen van de kleine kernen. De woningbouw in Koudekerk bijvoorbeeld had veel daadkrachtiger kunnen worden opgepakt. Het plan voor Rijnpark lag al jaren op de plank. En dan sneuvelt het in 2018 nog bij de Raad van State omdat het niet goed in elkaar zat.”
Nu zegt u dat vast omdat u uit Koudekerk uit het voormalige Rijnwoude komt..
,,Nee, ik zie dit ook in bijvoorbeeld Zwammerdam en Aarlanderveen gebeuren. De bouwplannen in die dorpen moeten bovenaan de lijstjes staan. Maar dan blijkt er toch te weinig feeling met de kleine kernen te zijn, is de gemeente teveel op de grote stad gericht. Thorbeckeplein, Lage Zijde, prima. Maar ondertussen staat de leefbaarheid van de dorpen rondom Alphen echt op het spel. Als je niets doet, gaat het uitblijven van woningbouw ten koste van de voorzieningen en van het verenigingsleven. Een ander voorbeeld: Er is momenteel heel veel interesse voor de zwembaden in Alphen. Maar er is helemaal geen aandacht voor de openluchtbaden in Hazerswoude en Koudekerk. Het hoeft niet altijd geld te zijn, hoor. De vrijwilligers verdienen alleen al steun van de gemeente.”
Nog volop werk aan de winkel dus in deze raadsperiode. Weet u al wat u bij de volgende verkiezingen in 2022 doet?
,,Nee, dat is nog zó ver weg. En er is een gezegde in de politiek; als je zegt dat je weggaat, bén je al weg. Ik weet het gewoon nog niet. Het hangt ook af van de privésfeer, de gezondheid. Voor de komende drie jaren wil ik er vol voor gaan. De motivatie is er in ieder geval nog volop.”
© Algemeen Dagblad, © Pim Mul (afbeelding)