Door op 3 februari 2016

Greenport op wenken bediend.

IMG_0564In de raad van 28 januari stond het voorstel op de agenda om de Roemer in Hazerswoude-Dorp te verlengen tot de Burgemeester Smitweg. Een van de argumenten in het voorstel is dat door het verlengen van de Roemer de leefbaarheid in het gebied verbeterd kon worden. Er kan dan een vrachtwagenverbod ingesteld worden voor de Parklaan. Op zich is een vrachtwagenverbod in de Parklaan toe te juichen. De PvdA heeft vorig jaar daar zelf voor gepleit. Maar het verlengen van de Roemer heeft daarmee geen enkele relatie. Verkeerskundig is het effect nul.
Een ander argument is dat de ontsluiting naar het zuiden verbeterd kan worden. Op dat punt is er verkeerskundig ook geen probleem. De huidige ontsluiting via de Smitweg, Voorweg en Roemer is goed.

Waarom dan toch die verlengde Roemer? De Stichting Belangenbehartiging Greenport heeft in een eerder stadium de grond voor verlenging van de Roemer al aangekocht en heeft bij het college aangedrongen op het aanleggen van die weg. Een maand vóór de raadsbehandeling heeft het college besloten tot aankoop van een woning op het bedoelde tracé. Zonder de raad daarvan actief in kennis te stellen! De aankoop was ook niet gedaan onder voorbehoud in afwachting van goedkeuring door de raad.
De raad wordt daarmee behoorlijk geschoffeerd.

De meerderheid van de raad (lees collegepartijen) ging desondanks akkoord met het verlengen van de Roemer. Er werd gesteld dat het draagvlak voor deze weg groot is en dat de sierteelt ook zelf bijdraagt. Uiteraard is het draagvlak groot als de gemeente een zak met 3 miljoen Euro aanbiedt. En de bijdrage van sierteelt is slechts 6%. Overigens zijn de meeste bewoners van de Loeteweg tegen de verlenging van de Roemer.

Er wordt een stuk asfalt aangelegd van 750 meter voor € 3 miljoen op slappe veenbodem waarbij duidelijk is dat nut en noodzaak afwezig zijn. Maar de Greenport is er blij mee. Wie is er niet blij met een cadeautje!

Waar ben je naar op zoek?