Door op 21 oktober 2013

‘Geef blijvers de kans’

image

Kwekers die ondanks de crisis overeind staan willen steun

Het zag ernaar uit alsof het elk moment kon regenen. Het was misschien niet het juiste weer of het juiste seizoen om een boomkwekerij te bezoeken. Toch stond er op vrijdag 18 oktober 2013 een groep van ongeveer 10 PvdA’ers samen met lijsttrekker Hélène Oppatja en de Boskoopse burgemeester Coos Rijsdijk voor de deur van boomkwekerij Boot & Co. Ze werden hartelijk ontvangen door Jan de Vries (directeur). Na een uitgebreide en leerzame presentatie over de werkzaamheden en de mogelijkheden op een kwekerij konden de PvdA’ers een kijkje nemen. Voor sommigen was het voor het eerst.

Ook waren de termen oftewel het ‘kwekersjargon’ voor sommigen onbekend. Dat maakte het bezoek niet minder leuk. Hoewel de onbekende termen toegelicht moesten worden, waren de (on)mogelijkheden voor deze vaak familiebedrijven helder. Een sierteeltloket (één aanspreekpunt vanuit de gemeente met ambtenaren die veel verstand hebben van de sierteeltbranche) werd genoemd en zou een belangrijk instrument zijn om kwekers te helpen bij hun werkzaamheden. Lijsttrekker Hélène Oppatja gaat onderzoeken hoe de expertise over sierteelt behouden kan worden. Eén aanspreekpunt bij de gemeente behoort tot een van de mogelijkheden. Ook de boodschap om de kwekers die hun werkzaamheden voortzetten te blijven ondersteunen als lokale overheid hebben de PvdA’ers in hun oren geknoopt.

De Greenport in Boskoop en Hazerswoude Rijndijk maakt straks een belangrijk onderdeel uit van de economie en niet te vergeten de van werkgelegenheid binnen de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn. De Greenport dient volgens de PvdA geherstructureerd te worden om niet alleen te kunnen concurreren met andere gebieden, maar ook voorop te kunnen lopen als het gaat om innovatie. Daar wil de PvdA zich de komende tijd ook voor inzetten, zodat blijvers de kans krijgen.