Door op 26 februari 2015

De Alphense Hunger Games Cadeautjes verpakt in ambtelijke toezeggingen

hunger_games_by_mmsc10-d63rrccHet Nieuw en Anders waarmee coalitiepartijen de hervormingen van het subsidiebeleid hebben ingeluid, begint verrassende wendingen aan te nemen. Wat een begin moest zijn voor het nieuwe denken, waarbij bewoners het voor het zeggen moesten krijgen en maatschappelijke (vrijwilligers) organisaties meer met elkaar moesten gaan samenwerken, is uitgedraaid tot een ware Hunger Game.

Het verwachte nieuwe denken met bewoners aan het roer en met maatschappelijke (vrijwilligers) organisaties die elkaar actief opzoeken voor samenwerking blijft uit en heeft plaats gemaakt voor concurrentie. Zoals bij de Hunger Games is het ook bij de hervormingen van het subsidiebeleid ieder voor zich. Het behoud van de eigen subsidie en het tonen van de eigen meerwaarde als maatschappelijke (vrijwilligers) organisatie is noodzakelijk geworden. Gelet op de regels van het spel bij Nieuw en Anders is het niet zo gek dat er een overlevingsdrift is ontstaan bij alle maatschappelijke (vrijwilligers) organisaties. Ten eerste verkeren organisaties in onzekerheid vanwege het vroegtijdig opzeggen van de contracten. Ten tweede is het aan alle organisaties zelf om aan te tonen waarom zij minder of geen subsidie nodig hebben. Geen wonder dat samenwerken niet meer aantrekkelijk klinkt.

Maatschappelijke (vrijwilligers) organisaties reageren verschillend op de situatie die door Nieuw en Anders is ontstaan. Enkele organisaties, zoals het PWA-bad in Koudekerk aan den Rijn, laten zich niet uit het veld slaan en zoeken de publiciteit op. Het bepleiten van je zaak in de openbaarheid wordt beloond, zoals dat ook laatst is gebeurd met het PWA-bad. Via een ambtelijke toezegging wordt het contract van het PWA-bad namelijk niet opgezegd. Dit is goed nieuws! De PvdA heeft zich in de afgelopen tijd sterk gekeerd tegen het opzeggen van de contracten, omdat we de juridische onderbouwing voor deze opzegging flinterdun vinden. Maar dit is slechts één contract dat niet meer wordt opgezegd. Hoe zit het met de contracten van alle andere organisaties die niet de publiciteit hebben opgezocht? Geldt die ambtelijke toezegging ook voor hen?

Een andere vraag die de PvdA ook bezighoudt is: Als er nu al cadeautjes worden uitgedeeld verpakt in ambtelijke toezeggingen. Wat blijft er dan nog over van Nieuw en Anders? Een duidelijke toezegging aan één organisatie zou volgens de PvdA moeten gelden voor alle organisaties. Dat is wel zo eerlijk!