Amendement schaatsbaan Leiden

11 november 2018

De PvdA heeft in oktober tegen de wens van het college in voorgesteld om als gemeente eenmalig bij te dragen om de 333-meterbaan in Leiden te realiseren, op voorwaarde dat er o.a. jaarlijks gratis schaatsclinics worden georganiseerd voor de basisscholen binnen de gemeente Alphen aan den Rijn. Er zou een scenario onderzocht moeten worden die een sociale lening bevat, zodat de kosten (683.000 euro) voor de gemeente Alphen omlaag zouden gaan. Ook zouden er gratis schaatsclinics aangeboden moeten worden aan basisscholen, moeten verenigingen op courante uren kunnen trainen en zouden inwoners van Alphen met korting moeten mogen schaatsen in Leiden.

De partij is van mening dat deze oplossing de balans biedt om zowel in de wensen van de ijsclubs te voorzien, als de jeugd op een laagdrempelige manier te laten maken met schaatsclinics die helpen om een gezonde leefstijl van jongeren die in onze gemeente wonen te stimuleren via sport. Het gaat om veel geld, maar het feit dat het een eenmalige besteding betreft en er met dit nieuwe voorstel een grotere groep Alphense jongeren kan profiteren maakt de 333-meter baan wat ons betreft tot een unieke kans.

Nieuw Elan kwam in plaats daarvan met een onderzoek naar de haalbaarheid van een mobiele 400 meter indoor schaatsbaan. Ondertussen heeft Leiden besloten niet langer te willen wachten op omringende gemeenten en wil zo snel mogelijk overgaan tot de bouw van een nieuwe schaatshal met een 250-meter baan.